Големият покер на Орбан.Позицията на Запада

Предстои да се види давми са отровени отношениата с ЕС

Големият покер на Орбан.Позицията на Запада | StandartNews.com

Предстои унгарският премиер Виктор Орбан да започне четвъртия си мандат на поста, в който отново ще разполага с комфортно парламентарно мнозинство от две трети. Неговото поредно управление започва на фона на на войната на Русия срещу Украйна и на нов конфликт на Будепаща с Европейския съюз, предаде Дойче Веле.

Този път става дума за планираното от ЕС петролно ембарго срещу Русия. Държавите членки постигнаха широк консенсус за въвеждането на такива санкции, а в момента се доуточняват детайлите.

Унгария е единствената страна от ЕС, която принципно се обявява срещу тези мерки и възнамерява да наложи вето. През последните дни се появиха публикации в някои европейски медии, че страната може да се съгласи със санкциите, ако получи от Брюксел временни изключения за вноса си на петрол.

Унгарското правителство обаче категорично отхвърли подобна възможност. Външният министър на страната Петер Сиярто заяви във вторник при посещението си в Казахстан, че правителството няма да се съгласи със санкции върху вноса на петрол и газ от Русия, тъй като това би застрашило енергийната сигурност на Унгария.

Официално унгарското правителство обяснява намерението си за вето със сериозната зависимост на страната от руските енергийни източници. Ала Унгария далеч не е лидер в ЕС по този критерий. Вносът на петрол от Русия покрива около 58% от нуждите на страната. В Словакия този дял достига до 96%, докато в Литва и Финландия той е към 80 на сто. Словакия също обяви, че няма да подкрепи ембаргото заради сериозната си зависимост от руските доставки, но страната подкрепя останалите европейски санкции и помага на Украйна.

Възможно е други мотиви да са повлияли на позицията на Унгария. В случая може да става въпрос за игра на покер с Брюксел. Заради проблеми в борбата с корупцията Европейската комисия не отпусна милиарди евро, предназначени за Унгария, от Фонда за възстановяване от пандемията.

Миналата седмица Европейската комисия започна процедура срещу страната по новия механизъм за върховенство на закона. "Може би всичко това сега играе роля в решението да не се пристъпи към санкции", коментира Креко. "При всички положения отношенията между Унгария и институциите на ЕС са напълно отровени."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай