Глобалното затопляне стигна до алпийските курорти. Къде е снегът

Температурите през зимата ще са топли

Глобалното затопляне стигна до алпийските курорти. Къде е снегът | StandartNews.com

Повече от половината европейски зимни курорти ще се сблъскат с проблеми заради изменението на климата . Повишаване на температурите с два до четири градуса би довело до много висок риск от недостатъчна снежна покривка. Оръдията за сняг могат да се окажат спасение, но не навсякъде, съобщава БНТ.

Липсата на сняг оголи голяма част от планинските върхове тази зима и се превърна в пример за последиците от климатичните промени. Ски курортите на стария континент са повече от 2000 и 80% от тях приемат над един милион посетители годишно.

Според европейско проучване половината от тях биха били застрашени без изкуствен сняг, но той не може да бъде използван навсякъде. Общо затопляне от четири градуса би довело до много висок риск от недостатъчна за зимен туризъм снежна покривка, а при ограничено затопляне до 1,5 градуса само 32% от ски зоните в Европа биха били в опасност.

Лионел Фонтаназ, швейцарски метеоролог: "Правенето на изкуствен сняг изисква много вода и използването на твърде много електричество. Имаме нужда от хора, които са специалисти в тази област, за да оптимизираме производството на сняг. Това е необходимо, за да задоволим нуждите си и да намалим максимално финансовите разходи".

Зимните спортове са дейност с високи емисии на въглероден диоксид, главно поради пътуването и настаняването на потребителите. Изкуственият сняг представлява само малка част от тях, но води до нарастваща нужда от ресурси. Зимният туризъм е важен компонент от икономиката на Европа и е силно уязвим от затоплянето на планетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай