Глътка въздух за Асад заради огъня по "Ал Кайда"

Превзеха щаб на джихадистите в Алепо, танкове и авиация по ислямистите в Ирак

Глътка въздух за Асад заради огъня по "Ал Кайда" | StandartNews.com

Багдад/Дамаск. Свързана с "Ал Кайда" групировка, базирана в Ирак и Сирия, се закани на сирийските бунтовници и обеща да напада хората, верни на сирийската опозиция, предаде Ройтерс. Така от започналите от известно време въоръжени противоборства между сирийските бунтовници и доскорошните им събратя джихадистите печеливш сега е сирийският президент Башар Асад и режимът му.

Междувременно в Алепо бе превзет щаб на "Ислямската държава в Ирак и Левант", а иракските сили в провинция Анбар предприеха мащабна офанзива срещу групировката. Петте дни на ожесточени сражения отслабиха джихадистите в Сирия, но въпреки това те обещаха да продължат борбата. Вчера техният главен щаб в сирийския град Алепо беше превзет от бойци на сирийските опозиционни сили, които се сражават с екстремистите от петък, предаде АФП, позовавайки се на Сирийската обсерватория за правата на човека.

Според организацията няколко съюзени ислямистки бригади са поели контрол върху бившата детска болница в квартал Кади Аскар в централната част на Алепо. Бившата болница се превърна в генерален щаб на групата "Ислямска държава в Ирак и Левант" в града. Не е ясно какво се е случило със стотиците бойци, намирали се в щаба. Освободени са обаче десетки затворници. Междувременно иракската армия започна мащабна кампания за изгонване на свързаните с "Ал Кайда" бунтовници от завзетите от тях райони в размирната западна провинция Анбар, предаде ДПА, позовавайки се на независимата иракска телевизия Ал Сумария нюз.

В операцията срещу бойците на "Ислямската държава в Ирак и Левант" в градчето Джазира участват танкове и хеликоптери, твърди иракската медия, позовавайки се на неназован полицейски източник. Според него бунтовниците са се барикадирали недалеч от градчето. Около 40 семейства са се озовали под кръстосан огън. До вчера не бе ясно дали има жертви в сблъсъците между армията и въоръжените екстремисти. Местни жители заявиха пред Би Би Си, че иракските спецчасти работят също така със сунитските племенни лидери срещу бойците. Те пък призоваха сунитските племена в района да ги подкрепят и апелираха семействата, избягали от града, да се върнат по домовете си. Преди няколко дни пък премиерът Нури ал Малики призова иракчаните да изгонят "Ал Кайда". Свързаната с нея групировка "Ислямска държава в Ирак и Левант" е здраво проникнала в градовете Рамади и Фалуджа. В годините след американската инвазия през 2003 г. местните племена се надигнаха срещу "Ал Кайда". През изминалата година обаче ислямистите си възвърнаха позициите в провинция Анбар. Целта им е да създадат сунитска държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай