Германците пощуряха, веят руски знамена по улиците

Близо 600 проруски настроени демонстранти се включиха в автошествие от 350 коли в Хановер

Германците пощуряха, веят руски знамена по улиците | StandartNews.com

Близо 600 проруски настроени демонстранти се включиха в автошествие от 350 коли в Хановер в подкрепа на Русия. По същото време в центъра на северния германски град се проведе контрапротест в поддръжка на Украйна с участието на около 700 души, съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс.

Участниците в автошествието, които развяваха руски и няколко германски знамена, протестираха срещу дискриминацията в Германия срещу руснаците след инвазията в Украйна.

Полицията заяви, че са поставени заграждения, които да отделят проруските протестиращи от контрадемонстрантите, и добави, че дотук протестите преминават мирно.

В Германия живеят около 235 000 руски граждани, по данни на властите от края на 2020 г. Според статистиката преди инвазията в страната е имало и около 135 000 украински граждани, но след началото ѝ са дошли още към 300 000.

Във Франкфурт проруски демонстранти се събраха в центъра на града за поход, след като властите не им позволиха да организират автошествие, съобщиха местни медии.

На две други места в града се събраха контрадемонстранти, които носеха транспаранти с надпис "Спрете войната" и бяха с изрисувани по лицата украински знамена.

Полицията във Франкфурт заяви, че е твърде рано да се каже какъв е бил броят на включилите се в протестните акции.

Местните власти очакваха около 2000 души на проруското шествие. Те предупредиха предварително, че макар демонстрантите да имат право да се съберат, руска военна пропаганда или подкрепа за руската агресия няма да се толерират.

"Няма да позволим нашето фундаментално право да се събираме и да протестираме да бъде използвано за руска военна пропаганда по германските улици", каза в петък пред местни медии вътрешният министър на провинция Долна Саксония Борис Писториус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай