Германия въвежда пътни такси за чужденци

Германия въвежда пътни такси за чужденци | StandartNews.com

Берлин. Берлин представи в понеделник план за пътни такси за регистрирани в чужбина шофьори, като отхвърли опасенията на Брюксел и съседните страни, че планът може да наруши европейските закони за борба с дискриминацията.

Според предложението, всички водачи на автомобили ще плащат средно по €88 на година, започващо през 2016 г. За немските шофьори, разходите ще бъдат компенсирани от данъчна отстъпка, пише The Wall Street Journal.

Европейската комисия заяви в понеделник, че по принцип приветства плановете за финансиране на инвестиции в инфраструктурата от такси за участници в пътното движение, но предупреди, че германци и чужденци ще трябва да бъдат третирани еднакво.

В Германия от години шофьорите на камиони плащат тол такси, но досега страната бе една от малкото в ЕС, която не начисляваше такса на автомобилистите и мотористи за преминаване по аутобаните. Повечето от съседните й страни, като Франция, Австрия, Швейцария, Полша и Чехия, имат тол такси за частните коли, но не се прави разлика между чужденци и местни граждани.

Въвеждането на винетки само за автомобили с чуждестранна регистрация е дискриминация, твърдят експерти. Транспортният министър на Германия Александер Добринт обаче бе категоричен, че законопроектът е съобразен с европейските правила и не е дискриминационен. "Пътните такси съответстват на правото на ЕС. Ние ще гарантираме, че няма да поставим в неизгодно положение нито един чужд гражданин", подчерта Добринт.

ЕК изрази опасения, че новата германска система за пътен данък трябва да третира по еднакъв начин чужденците и германските граждани.

"Промените в съществуващата в Германия схема за данъчно облагане на автомобилите е отговорност на страната. Мерките обаче не трябва да са пряко насочени към дискриминация на чуждестранните шофьори", заяви Хелън Кернс, която е говорител на еврокомисаря по транспорта Сийм Калас. Австрия и Холандия заплашиха Германия с правни действия заради винетните стикери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай