Германия спря военен договор с Русия за €120 милиона

Германия спря военен договор с Русия за €120 милиона | StandartNews.com

Берлин. Германският икономически министър е наредил спирането на изпълнението на договор за център за бойна подготовка между германския оръжеен консорциум Rheinmetall AG и руската армия, твърди германското издание Зюддойче цайтунг.

Очакваше се в центъра в руския град Мулин  да се обучават до 30 000 военнослужещи годишно. Сделката се оценява на €120 милиона.

През март германското правителство обяви, че замръзява сътрудничество по този проект на фона на събитията в Украйна. Сега разрешителното, издадено на Rheinmetall от предишния кабинет е било отменено напълно, се казва в документа.

Мярката последва одобрените от ЕС секторни санкции срещу Русия, които включват оръжейно ембарго. Въпреки това, забранителните мерки, одобрени в Брюксел, не се прилагат за вече сключени сделки, което означава, че федералното правителство е отишло отвъд санкциите на ЕС.

Мюнхенският всекидневник обяснява, че заради украинската криза германското правителство е опитвало да достигне до компромисен вариант с "Райнметал" за изграждането на центъра за военни учения в Русия. Миналата седмица в сряда говорителка на ведомството дори съобщи за споразумение с концерна. Едностранното решение на икономическото министерство обаче показва, че по всяка вероятност договорката се е провалила.

Затова "Райнметал" може да отправи обвинения към правителството и да поиска обезщетения, отбелязва вестникът. Освен това дискусията за оръжейния износ в Германия изглежда ще стане по-интересна. Зигмар Габрил обеща по-рестриктивна политика за износа на оръжия, но отрече да има намерения да спира вече договорени проекти и се аргументира с евентуални претенции за компенсации от страна на компаниите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай