Германия одобри минимална заплата от 8.50 евро на час

Германия одобри минимална заплата от 8.50 евро на час | StandartNews.com

Берлин. Кабинет на Германия одобри в сряда национална минимална работна заплата от 8,50 евро ($ 11.75) на час - един от основните проекти на социалдемократите (SPD), които споделят властта с консерваторите на Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Минималната работна заплата ще влезе в сила в най-голямата икономика на Европа от 2015 г., но няма да покрие непълнолетни лица и стажанти и някои стажанти.

Компаниите ще могат да плащат на продължително безработни по-малко от законната минимална работна заплата за първите шест месеца на нова работа.

"Минималната заплата идва", заяви на конференция в Берлин министърът на труда от СДП Андреа Налес. "Това са добри новини най-вече за хората, които работят много, но получават толкова ниски заплати, че не могат да живеят нормално с тях. Надяваме се, че с тази мярка ще създадем повече справедливост на заплащането, което ще помогне за изравняването на стандарта в цяла Германия", добави тя.

Малко повече от 1/12 от работниците в западните части на Германия печелят по-малко от 8.50 евро на час, но в Източна Германия това са около една четвърт от заетите.

Министърът отдели специално внимание на сезонните работници в браншове като земеделие, хотелиерство и ресторантьорство като обеща, че ще предложи специални мерки, които да им помогнат да се адаптират към новата минимална заплата.

Долната камара на парламента ще обсъди закона през юни, преди да го приеме през юли. Горната камара ще има право да наложи вето след лятната ваканция на парламента.

Работодателските организации се противопоставиха на плана, понеже според тях много хора ще загубят работата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай