Германия най-добрата държава в света

Германия най-добрата държава в света | StandartNews.com

Националният отбор по футбол вдига авторитета на нацията

За първи път от шест години насам Германия печели първо място за най-добра държава в света, измествайки САЩ.

Индексът за най-добра марка сред държавите (Nation Brands Index) на Anholt-GfK Roper измерва начина, по който дадена страна се възприема от гражданите на останалите страни. В допитването са участвали 20 000 души от 20 държави, съобщава вестник "Телеграф". Проучването се прави от 10 години и това е вторият път, когато Германия излиза на върха. Изглежда, че страната трябва да благодари за това на националния си отбор по футбол. Защото допитването е правена през юли 2014 г., точно след като Германия спечели световния футболен шампионат. Оценките за спортното превъзходство на страната бележат най-голям ръст в сравнение с останалите категории за всяка друга страна, включени в индекса.

Оценката се прави на базата на 23 показателя, разделени в шест категории, които засягат националния имидж: износ, управление, култура, население, туризъм и имиграция/инвестиции. Предишния път, когато Германия бе първа в проучването, беше през 2008 г., докато президент на САЩ беше Джордж Буш и международният имидж на страната беше влошен. В настоящата класация Германия получава силно признание в областта на честното и компетентно управление, инвестиционен климат и социално равенство.

Германия явно печели не само със спортната сила, която показа на световната сцена на шампионата по футбол, но също така с утвърждаването на възприятието за лидерството й в Европа заради здравата й икономика и устойчиво политическо ръководство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай