Германия вади танк "Пантера", нарече го "революция на бойното поле"

Основната особеност е 130-милиметрово гладкоцевно оръдие с напълно автоматизирана система за зареждане

Германия вади танк "Пантера", нарече го "революция на бойното поле" | StandartNews.com

На изложението Eurosatory 2022 в Париж германската компания Rheinmetall официално представи KF51 Panther - 59-тонен нов основен боен танк с базов екипаж от трима души, наричайки го "революционен продукт за бойните полета на бъдещето".

Основната особеност е 130-милиметрово гладкоцевно оръдие с напълно автоматизирана система за зареждане. Преди това германските танкове от този тип са били оборудвани със 120-милиметрово или по-малко оръдие.

Автоматичното зареждане побира 20 снаряда. От Rheinmetall твърдят, че тритонната оръдейна система Rheinmetall Future Gun System предлага повече от 50 % по-висока ефективност и "значително по-голям обсег" в сравнение с днешните 120-милиметрови системи.

Танкът е оборудван с 12,7-милиметрова картечница, съчетана с оръдие. Той може да бъде оборудван и със спомагателно въоръжение с дистанционно управление, което "осигурява гъвкавост при защитата от безпилотни самолети". Такъв вид въоръжение на изложбения прототип представлява 7,62-мм модул Natter.

Освен това кулата може да бъде оборудвана със система за изстрелване на ударния дрон камикадзе HERO 120 на Rheinmetall UVision.

Кулата и въоръжението могат да се управляват и от мястото на оператора в шасито. В бъдеще се планират и безпилотни варианти на KF51 или напълно дистанционно управляеми машини.

Танкът ще бъде оборудван не само с пасивна бронева защита, но и с реактивна (интегрирана в корпуса динамично) и активна бронева защита от бронебойни снаряди. Създателите твърдят, че цифровата архитектура NGVA позволява интегрирането на допълнителни сензори за откриване на вражески изстрелвания.

"Проектиран да работи в напрегната електромагнитна среда, KF51 е напълно защитен от киберзаплахи", уверяват от концерна.

Командирът и стрелецът могат да наблюдават и поразяват цели независимо един от друг, денем или нощем. Екипажът има 360° обзор на дисплея.

Пробегът с пълен резервоар е 500 км, пише Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай