Германия в нокдаун! Случва се нещо невиждано от 1981 г.

Основна причина са високите цени на енергията и напрежението по веригите за доставки

Германия в нокдаун! Случва се нещо невиждано от 1981 г. | StandartNews.com

Ръстът на потребителските цени в Германия е достигнал рекордните 7,4% на годишна база през април, а на месечна основа - 0,8%, съобщи Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis), потвърждавайки първата си оценка.

Толкова висока инфлация през април е имало през октомври 1981 г., по времето на бившата Западна Германия, в разгара на войната между Иран и Ирак, отбелязва АФП.

Основна причина са високите цени на енергията и напрежението по веригите за доставки. Годишното повишение на показателя е 0,1 пункт спрямо март, когато той достигна най-високо равнище от обединението на Германия през 1990 г.

Изчислена по европейските хармонизирани методи (HPIC), годишната инфлация в Германия достига 7,8%, а месечната - 0,7%, колкото беше и предварителната оценка. Това е много над целевите 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Инфлацията в най-голямата европейска икономика е рекордна за втори пореден месец. Това, което е характерно за април 2022 г., е силното поскъпване на храните, като отражението от войната в Украйна става все по-осезаемо. Храните са поскъпнали с 8,6% след +6,2% през март, с най-отчетливо покачване при олиото (+27%) и месото (+12%).

Русия е един от основните доставчици на течни изкопаеми горива за Европейския съюз и цените на енергията скочиха неимоверно през последните месеци. През април стойността на енергията в Германия е нараснала с 35,3% след +39,5% през март. Без цените на енергията, годишната инфлация е на равнище 4,3 на сто.

Вчера президентът на Бундесбанк (Bundesbank) Йоахим Нагел призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме бързи действия срещу покачващата се инфлация, като най-напред вдигне лихвата през юли. Инфлацията в еврозоната достигна рекордно равнище от 7,5% на годишна основа през април, по данни на Евростат, което е доста над средносрочната цел от 2% на ЕЦБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай