Германия се нахвърли на България заради Македония

Няма да има разширяване на ЕС заради позицията на София

Германия се нахвърли на България заради Македония | StandartNews.com

Целите, свързани с разширяването, не могат да бъдат постигнати заради исканията на една-единствена държава, които не се подкрепят от останалите 26 страни. С този остър коментар се обърна днес министърът по европейските въпроси на германия Михаел Рот преди съвет по общи въпроси на Евросъюза.

Днес е последният за годината и за германското председателство съвет, на който се очакваше да бъде дадена зелена светлина за одобряване на преговорните рамки и насрочване на междуправителствените конференции с Република Северна Македония и Албания. Заради позицията на България това не се очаква да стане.

"За съжаление не успяхме до сега да постигнем целите, свързани с разширяването, по които всъщност вече имахме предварително съгласие. Причината са исканията, отправени от една-единствена държава членка, които не се подкрепят от останалите 26 държави. Ние като председател на Съвета на ЕС правим всичко възможно, за да се стигне бързо до единство за насрочване на първите междуправителствени конференции със Република Северна Македония и с Албания, след като тя изпълни малкото оставащи все още предпоставки за това. Всичко останало би било много тежък политически провал за сметка на стабилността и сигурността в Западните Балкани, а това в крайна сметка ще застраши сериозно и сигурността на цяла Европа. Всички трябва да осъзнаят това", заяви Михаел Рот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай