Германия протeгна ръка за помощ към Саудитска Арабия. Идеята

Посещението на Шолц е част от нормализирането на отношенията на Запада с Рияд

Германия протeгна ръка за помощ към Саудитска Арабия. Идеята | StandartNews.com

Канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви след среща със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, че желае да задълбочи енергийното сътрудничество между двете страни, предаде Ройтерс.

Пред репортери след разговорите между двамата канцлерът каза, че това партньорство не бива да се ограничава само до изкопаемите горива, но трябва да обхване и водорода и възобновяемите енергийни източници.

Германия, която доскоро беше силно зависима от Русия по отношение на природния газ, започна след руската инвазия в Украйна да се стреми да разнообрази доставките си на енергоносители.

Шолц, който е на двудневна обиколка в Залива, първата му откакто стана канцлер, посочи, че е повдигнал в разговорите с принца въпросите за човешките и гражданските права.

В съвместна авторска статия, излязла вчера в списание "Шпигел", известни германски политици от различни партии призоваха канцлера да направи това по време на посещението си.

"Можете да бъдете сигурни, че не остана нищо, което да не е било казано", заяви Шолц пред репортерите в отговор на въпрос дали е станало дума за убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Ликвидирането му в саудитското консулство в Истанбул преди четири години предизвика възмущение по света и постави под натиск фактическия управник на Саудитска Арабия.

Според публикуван преди година доклад на американското разузнаване принцът е одобрил операцията за убийство или залавяне на Хашоги, но саудитското правителство отрече всякаква замесеност на престолонаследника и отхвърли заключенията в доклада.

Като знак за подобряване на отношенията американският президент Джо Байдън и френският Еманюел Макрон посетиха кралството и се срещнаха с принца.

Според наблюдатели посещението на Шолц е част именно от този процес на нормализиране на отношенията на Запада с Рияд, отбелязва ДПА.

Следващата спирка от обиколката на канцлера в страните от Залива ще бъде Катар, малкото, но богато емирство, с което Берлин се опитва да сключи споразумение за доставка на газ. През ноември Катар ще бъде домакин на Световното първенство по футбол, посочва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай