Германия изпадна в икономически нокдаун

БВП на страната се е свил с 2,2% през първото тримесечие на годината

Германия изпадна в икономически нокдаун | StandartNews.com

Водещата икономическа сила на Европа Германия отчете най-силния спад след сътресенията от финансовата криза през 2008-2009 година и вторият най-голям след Обединението на западната и източната й част. Сега причината е пандемията от COVID-19, която блокира бизнес и производства.

Официалната статистика отчете 2,2% свиване нa бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт зa пъpвoтo тpимeceчиe нa 2020 г. Друг негативен ефект от коронавируса е ръстът на безработицата. Има и загуби от данъци.

"Сравнено с есенните прогнози, когато все още никой не подозираше за пандемията, данъчните приходи ще бъдат с 98,6 милиарда евро по-ниски от очакваните", обяви Олаф Шолц, министър на финансите на Германия. 

Прогнозата на германското финансово министерство е, че негативната тенденция от началото на годината ще продължи и през следващите месеци. Анализаторите на централната банка (Дойче Бундесбанк) дори отиват по-далеч, очаквайки срив на БВП от 14% през второто тримесечие и 9 на сто за цялата година.

Все пак, сравнено с другите водещи икономики в Европа, резултатите на Германия не са толкова лоши - свиването във Франция и Италия е с около 5%.

Причините за това са няколко. Германия сравнително късно въведе ограничения, разчита повече на производството и търговията, а не на туризма, и правителството мобилизира безпрецедентен финансов пакет в подкрепа на бизнеса в размер на над един трилион евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай