Германия измисли как да се измъкне от капана на руския газ

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек планира допълнителни мерки

Германия измисли как да се измъкне от капана на руския газ | StandartNews.com

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек планира допълнителни мерки, за да намали консумацията на газ и да поднови запасите предвид по-малките доставки на газ от Русия, съобщава ДПА, като се позовава на планове, до които е получила достъп.

Използването на газ за производство на електроенергия и в индустрията трябва да бъде намалено, а запълването на складовете трябва да стане приоритет преди идването на зимата. Правителството в Берлин предоставя милиарди за финансиране на мерките според източници от правителствените среди.

Освен това Хабек, който е представител на Зелените в лявоцентристкото коалиционно правителство, заяви, че за компенсиране на недостига ще бъдат използвани повече електроцентрали, работещи с въглища.

В документа от пет страници, до който ДПА има достъп, Хабек заявява, че “консумацията на газ трябва да продължи да намалява и в хранилищата трябва да постъпва повече газ, иначе през зимата ще бъде наистина трудно”.

През последните дни руското държавно предприятие Газпром намали значително подаването на газ по Северен поток 1, казвайки, че има забавяне в ремонта на  ремонта на компресорните турбини от компанията Сименс Енерджи. Според Хабек действията на Газпром са политически мотивирани. Липсващите части могат да бъдат заменени и газохранилищата се запълват, макар и на по-висока цена, каза той.

Правителството планира допълнителна кредитна линия от 15 милиарда евро през държавната банка KfW, казват правителствени източници.

Хабек планира и въвеждането на търгове за газ това лято. Целта му е да стимулира индустриалните потребители да пестят газ, доколкото е възможно, в замяна на финансови компенсации. Вместо това газът ще бъде складиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай