Гърция каза "да" сред бурни протести

Гърция каза "да" сред бурни протести | StandartNews.com

Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели втория ключов вот в парламента, който одобри втория пакет задължителни реформи за започване на преговорите за третия спасителен план, по който се планира страната да получи 86 млрд. евро финансова помощ. Дебатите започнаха в 23,00 часа в сряда и продължиха над 5 ч. Според министъра на финансите Евклидис Цакалотос приемането на втория пакет реферми дава възможност днес в Атина да започнат жизнено важните преговори с кредиторите за третата спасителна програма. Гръцкото правителство се надява те да приключат до 20 август.

Ципрас обаче е изправен пред разрастващия се вътрешен бунт в партията му Сириза - 36 от общо 149-та депутати на управляващата крайно лява формация гласуваха "против", а реформите бяха одобрени с гласовете на опозицията, коментира агенция Ройтерс. "За" гласува и бившият финансов министър Янис Варуфакис. Той не подкрепи първия пакет реформи, одобрен от парламента миналата седмица, беше насочен към повишаване на данъците и затягане на бюджетната дисциплина и предизвика недоволството сред депутати на Сириза. Той също мина само благодарение на опозицията.

Законопроектът, който депутатите гласуваха рано в четвъртък, обхваща правилата за справяне с фалирали банки и ускоряване на съдебната реформа. Законът предвижда промени в гражданско-процесуалния кодекс, насочени към продължаващите твърде дълго процеси, мерки за продажба на търг на недвижими имоти на длъжници по ипотечни кредити, както и интегриране в гръцкото законодателство на директивите на ЕС за оздравяване на финансовите институции. В бъдеще при банков крах първият удар ще бъде върху акционерите. Законът за банките отново гарантира депозитите до 100 000 евро, а вложителите с активи над тази сува ще участват в евентуално рекапитализиране на финансово затруднената институция също като акционерите.
Документът бе приет с 230 гласа "за" при 63 "против", петима въздържали се и двама отсъстващи в 300-членния парламент.
Преди и по време на дебатите в парламента десетки хиляди гърци в близо 40 града на страната се включиха в протестите срещу новите икономически мерки. Протестите бяха организирани от леви и синдикални формации. Само на централния площад "Синтагма" в столицата Атина се събраха около 10 000 души.

"Направихме тежки избори и аз лично направих труден, отговорен избор", каза Ципрас след вота в парламента. "Избрахме трудния компромис, за да предотвратим най-екстремните планове на най-екстремните среди в Европа", добави премиерът. Той обяви също така, че е против мерките, поискани от МВФ и еврозоната, но иска приемане на третия спасителен план, за да избави страната си от банкрут.

Отлагат отварянето на атинската борса

Гръцкото правителство отложи решението за повторното отваряне на Атинската фондова борса и финансовите пазари до следващата неделя, предаде руската информационна агенция "Интерфакс". Финансовите пазари на Гърция не работят от 29 юни, а закриването им беше свързано с банковата ваканция и ограниченията, наложени на движението на капитала в страната. Едва в началото на тази седмица гръцките банки отвориха врати след банковата ваканция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай