Гърция извади нов план за кризата

Гърция извади нов план за кризата | StandartNews.com

ЕС не го хареса особено, но сделка може и да има

Гърция представи на своите кредитори нов план за реформи, който се разглежда, предаде АФП, като се позова на свои източници. Новината дойде на фона на интервюто на гръцкия премиер Алексис Ципрас пред италианския в. "Кориера де ла сера". В него той казва, че липсата на сделка за спасяването на Гърция от банкрут ще е началото на края на еврозоната. Премиерът добавя, че може да бъде постигната сделка с кредиторите, ако те се откажат от някои свои искания като намаляване на пенсиите, съобщи Ройтерс. Ципрас казва още, че може да се постигне разбирателство по всички елементи на сделката, но категорично отхвърли исканията на кредиторите за намаляване на пенсиите и други социални плащания. "Мисля, че сме много близо до сделка по първичния излишък за следващите няколко години", добавя той.

Ройтерс обаче отбелязва, че Брюксел е отхвърлил новото предложение за реформи на Атина. "Това, което ни бе предоставено, е недостатъчно за напредък в преговорния процес", смята един от европейските източници. Друг запознат със списъка на Гърция коментира, че предложенията са неприемливи за държавите-членки на съюза.

В следващите дни Атина и нейните кредитори може да постигнат споразумение за реформите, с които Гърция трябва да се ангажира, за да получи транш от международната финансова помощ, предаде пък АФП, като се позовава на заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис.

В същото време пък еврозоната предложи пакет от 19 млрд. евро за Гърция, ако сегашната спасителна програма, която приключва в края на юни, се удължи до март 2016 г. Атина обаче отказва да приеме пакета заради различията с паричния съюз, информира "Нюз ин".

Е11 млрд изтеглени от банките за 2 месеца

Гръцките банки бият тревога, че понасят големи загуби, тъй като само за последните два месеца от депозитите са били изтеглени над 11 млрд. евро. В същото време международни финансови институции алармират за все по-растяща вероятност от налагане на капиталов контрол над банките в страната, съобщава в. "Имерисия". По данни на гръцката централна банка през май от банките в Гърция са били изтеглени между 4 и 5 млрд. евро, а през април тази сума е била 6,3 млрд. евро. Депозитите в банките на настоящия етап се изчисляват на 128 млрд. евро.

Следващите дни се очертава да бъдат изключително критични за Гърция, тъй като ЕЦБ трябва отново да излезе с решение за отпускането на средства на гръцките банки по линия на този механизъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай