Гърците изтеглиха 18 млрд. евро за 3 месеца

Гърците изтеглиха 18 млрд. евро за 3 месеца | StandartNews.com

За последните три месеца гръцките вложители са изтеглили от банките общо около 18 млрд. евро заради кризата и финансовата несигурност. Това показват изчисления на Голдман Сакс, цитирани от гръцкия сайт нюз.ин.
В свой анализ инвестиционната банка преценява, че влоговете на гърците ще продължават да са под натиск, докато все още има несигурност около изхода на преговорите между правителството и международните кредитори. Междувременно Гърция се съгласи да обсъди с кредиторите "технически въпроси" на спасителния план, който не иска да бъде удължаван. Премиерът Алексис Ципрас се споразумя с шефа на Еврогрупата Йерун Дейселблум представители на гръцкото правителство да се срещнат в петък с представители на Тройката кредитори. Дейселблум и гръцкото правителство заявиха, че е постигната договореност да се поиска от институциите да се проведат консултации с гръцките власти за започване на работа за техническа оценка на допирните точки между сегашната кредитна програма и плановете на гръцкото правителство. Според Дейселблум това ще подготви почвата за разговори между финансовите министри от еврозоната в понеделник. Има възможност да не се продължава програмата за финансова помощ на Гърция, приключваща на 28 февруари, и да се обсъди нова програма, заяви високопоставен европейски източник.

ЕС иска по-строг граничен контрол

Лидерите от ЕС призоваха за по-строги проверки на пътниците, влизащи в шенгенското пространство, и по-голям обмен на информация като част от мерките за борба с тероризма. Те се споразумяха за по-широко използване на базите данни на правоохранителните органи, за да предотвратят граждани на държавите от ЕС да пътуват във военни зони, за да се бият на страната на терористични групировки. Промяната е част от отговора на ЕС на увеличаващия се брой европейци, които заминават, за да подкрепят ислямистите в Сирия и Ирак. "Съгласни сме незабавно да пристъпим към систематични и координирани проверки на физически лица, които се ползват от правото на свободно движение, като използваме базите данни за борбата срещу тероризма въз основа на общи показатели за риска", посочва се в общо изявление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай