Гърци купуват жито от Северозапада

Гърци купуват жито от Северозапада | StandartNews.com

Цените падат, сделките намаляват

Зърно за Гърция се изнася от Северозападна България. Това съобщи Борис Ангелов, управител на стоковата борса в Монтана. Близо месец търговията с южната ни съседка бе блокирана заради невъзможност за разплащания. След отварянето на банките платежоспособните клиенти нямат проблем. Зърно от Северозапада за Гърция купуват мелници, фуражни заводи и фермери, които отглеждат животни.

Започнал е износът на пшеница и за други направления. Производители возят продукцията си до морски пристанища, където цената е 305 - 315 лв. за тон. От дунавските портове Лом и Свищов също са изнесени първите количества. Очаква се търговията да се засили.

Сделките между български купувачи и производители от района също се увеличават, казва Ангелов. Цената за тон фуражна пшеница е 270 лв., а на хлебната - 300 лв. Не очаквам да се увеличава, обясни брокерът. У нас тази година са произведени по-големи количества от миналата, а качеството е много добро, категоричен е Ангелов. Според него производителите, които задържат зърното си, ще загубят. Но всеки сам решава - да продава или да чака по-високи цени, каза още брокерът.
Земеделците в Добруджа твърдят, че цените на тазгодишната реколта в момента вървят надолу в сравнение с преди седмица - две, когато имаше ръст. В областта са ожънати две трети от пшеницата. В края на миналата седмица тонът се търгуваше по 310-320 лв. франко пристанище, но търговия в момента почти няма, казват стопаните. Почти няма пазар и за ечемика, а рапицата върви по 760 лв. за тон, което земеделците определят като добра цена. Износ на рапица в момента има през пристанище Варна за Италия, където се използва за биодизел.

Тепърва предстои раздвижване в цените, защото започна жътвата в Русия и Украйна. В началото на кампанията там отчитат добри добиви като количество и качество, казват стопани от Добрич. Макар че тези две държави са най-големите производители в Черноморския басейн и тяхната реколта влияе сериозно върху цената и на нашето производство, този път влияние ще окаже и жътвата в другата част на света и Европа, където имат по-слаби добиви.

Френските сортове с по-лошо качество

Земеделските производители в Добруджа също отчитат по-високи добиви, но според тях качеството не е толкова добро. Според Стилиян Стоянов - председател на Асоциация на зърнопроизводителите в Генерал Тошево, причината за по-ниското качество се дължи на засетите сортове. "Там, където стопаните са сели наши сортове - качеството е добро, защото те се развиват по-добре при сухо време. Тези обаче, които са сели френски пшеници, имат по-ниско качество. Това се дължи на климатичните условия, при които са създадени семената. Родните пшеници са изпитани за българските особености на климата и през зимния период, и през пролетта, докато явно френските сортове не успяват добре да се климатизират. Пролетта беше суха и това оказва влияние върху качеството", обяснява Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай