Г-7 поиска край на ядрените оръжия

Външните министри на Г-7 и Европейския съюз отдадоха почит на загиналите пред мемориала в Хирошима

Г-7 поиска край на ядрените оръжия | StandartNews.com

Джон Кери стана първият държавен секретар на САЩ, посетил Хирошима

Външните министри на седемте най-развити държави (Г-7) се събраха днес на знакова среща в японския град Хирошима и се обявиха за край на ядрените оръжия по света. На срещата присъства и американският държавен секретар Джон Кери, който стана най-високопоставеният американски държавник, посетил мястото на атомната бомба от 1945 г. Срещата на дипломатите бе подготовка за тази на върха на Г-7 през май, която също ще се проведе в Япония. Г-7 обединява САЩ, Япония, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Канада.

Външните министри подписаха обща декларация, призоваваща за ядрено разоръжаване. В нея се посочва, че страните от общността "споделят желанието на хората от Хирошима и Нагасаки ядрени оръжия да не се използват никога повече". "Приветстваме усилията, които полагат ядрените държави от Г-7 за повишаване на прозрачността", се казва още в изявлението.

Кери заяви, че Русия и САЩ са готови да се откажат напълно от ядреното оръжие, предаде ТАСС. "Страните ни осъзнават концепцията за безядрен свят и продължават да водят диалог за това как напълно да се откажат от това оръжие", подчерта дипломат номер 1 на САЩ. Той напомни, че Москва и Вашингтон са успели да извървят пътя от 50 000 ядрени бойни глави до 1500, "започнат още по времето на президентите Рейгън и Горбачов". "Готови сме да продължим и по-нататък", заяви той.

Министрите от седемте страни посетиха заедно мемориала на жертвите от Хирошима и отдадоха почит на загиналите. Визитата на Кери бе определена като историческа, тъй като висши американски държавници рядко посещават мястото. Самият той заяви, че Хирошима му напомня, че светът трябва да се отърве от ядрените оръжия. Той заяви обаче, че посещението му е насочено към настоящето и бъдещето. От офиса му обясниха, че Кери няма намерение да се извинява за случилото се преди 70 години.

"Ние ще се върнем към миналото и ще почетем загиналите, но това посещение не е посветено на миналото. То е посветено на сегашното и преди всичко на бъдещето, на силата на отношенията, които изградихме", каза държавният секретар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай