Г-77 плюс Китай обсъждат "създаването на нов световен ред"

Г-77 плюс Китай обсъждат "създаването на нов световен ред" | StandartNews.com

Санта Круз. "Най-голямата международна организация на развиващите се страни Г-77 трябва да засили сътрудничеството си с Русия", обяви президентът на Боливия Ево Моралес на старта на среща на обединението в Санта Круз.

Г-77 заедно с Китай ще обсъдят "създаването на нов световен ред". Преди официалното откриване на форума имаше организирани събития с хиляди участници на стадион в града - синдикалисти, представители на туземското население, както и фолклорни групи.

Наред с боливийския президент елитът на латиноамериканската радикална левица апелира към единство и осъди събуждането на консерватизма на национално равнище, който цели „да унищожи прогресивните и патриотични правителства", по думите на еквадорския президент Рафаел Кореа.

Президентът на Куба Раул Кастро пък се обърна към страните, участващи в срещата, с молба да помогнат за защитата на Венецуела.

"Защитавайки Венецуела, защитаваме Боливия и цялата наша Америка", каза той. „Олигарсите, които не успяха да се справят с президента Уго Чавес, смятат че е дошъл моментът да свалят венецуелския президент Николас Мадуро и да съкрушат боливарската революция", допълни той.

Вчера Боливия получи от Китай кредит от 80 милиона долара за модернизиране на боливийската авиокомпания "Боливиана де авиасион" (БоА) и покупка на четири самолета.

Обединението Г-77 е създадено в рамките на ООН през 1964 г. и включва страни от Азия, Африка и Латинска Америка през 1964 година. Към днешна дата броят на членовете й е достигнал 133.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай