Французи бранят ул. "Георги Димитров"

Французи бранят ул. "Георги Димитров" | StandartNews.com

Французи скочиха да бранят ул. "Георги Димитров", на която живеят. Те въстанаха срещу кмета си, който иска да я прекръсти на "Нелсън Мандела". Сагата се разигра във френския град Сен-Сир Л'Екол, който се слави като историческо предградие на Париж. Градчето се намира на 20 километра от центъра на френската столица. Там е имало тренировъчна школа за офицери от френската армия.

Плановете на кмета Бернар Дьобен да промени името на улицата, кръстена на бившия български комунистически ръководител, дори накараха хората, живеещи на нея, да направят петиция, пише френското електронно издание "Ле Нувел". "От 29 години живея на тази улица, нямам никакво желание да й сменят името", казва Вероник Лоро.

Причините за бунта на французите не са само сантиментални, отбелязва Франс прес. Хората са притеснени, че ако името на улицата им бъде променено, те ще има с месеци да се занимават с бюрокращина. Причината е, че ще трябва да изпратят над 30 писма до различни компании - банки, застрахователи, доставчици на газ, ток и вода, паспортни служби и прочие - за да ги уведомят, че адресът им е променен. Бизнесмените, които имат фирми или магазини на ул. "Георги Димитров", пък ще трябва да информират административните служби, че адресът е сменен, да променят също така рекламите и визитните картички на обектите си.

Кметът Дьобен обаче за момента е непреклонен. "Хората са винаги против. Когато обаче улица "Ленин" стана улица "Мансар", това не създаде никакъв проблем. Освен това на табелката ще има и старото име на улицата. Георги Димитров е бил другар със Сталин, както и диктатор, наричан Българския кръволок, обясни Бертран Дьобен.
През 2001 г. тогавашният кмет на Сен-Сир Л'Екол Филип Лаво прекръсти булевард "Робеспиер" на "Шарл де Гол" и улица "Ленин" на улица "Мансар". До днес хората все още не могат да свикнат с новите имена, твърдят френските сайтове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай