Франция зове за сила срещу Сирия

В ООН не се разбраха за единна позиция, нови атаки в Дамаск

Франция зове за сила срещу Сирия | StandartNews.com

Дамаск. Атаката с химическо оръжие в покрайнините на Дамаск в сряда бе последвана от призиви за намеса със сила в размирната страна, но международната общност за пореден път остана разединена за това как да се действа, съобщава Би Би Си. Разединеният Съвет за сигурност на ООН не успя да подкрепи исканията на Запада инспекторите на световната организация, които се намират в Сирия, да проверят незабавно твърденията за химическа атака, отнела живота на 1300 души, според сирийската опозиция.

Най-остри реакции дойдоха от Париж, Лондон и Анкара. Ако бъде потвърдено, че режимът на Башар Асад е извършил нападението, "ще трябва да има реакция със сила в Сирия от страна на международната общност", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс. Той не уточни за каква сила става въпрос, но изключи изпращането на войници на място. Великобритания също не изключи военна намеса в Сирия. В изявление на британското външно министерство се посочва, че политическо решение би било най-добро за прекратяване на кръвопролитията, но "много пъти сме казвали, че не можем да изключим никоя възможност, която може да спаси невинни животи в Сирия", пише в съобщението. Турският външен министър Ахмет Давутоглу също призова за действие.

"Всички червени линии бяха преминати, но Съветът за сигурност на ООН все още не може да вземе никакво решение", заяви Давутоглу.

Въпреки безпрецедентната атака, която се смята за най-голямата след тази на Саддам Хюсейн срещу Халабджа, в ООН продължава да има разногласие как да се процедира с размирната държава. Още в сряда Великобритания и още 36 страни са изпратили писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун с призив да се изпратят инспекторите, които в момента са в Сирия за разследване на предишни химически атаки, в зоната на последната атака. Съгласие за това на извънредното заседание на СС на ООН обаче не е постигнато. Предварителен текст на резолюция, призоваваща за изпращането на инспекторите в Дамаск, е бил отхвърлен заради несъгласието на Москва и Пекин.

Така резолюцията, одобрена от всички страни, настоява само за "яснота" какво се е случило. Така изгледите инспекторите да бъдат пуснати в обгазената зона стават нищожни. Самите те по-рано са поискали достъп до там, но отговорът на сирийското правителство бил, че обстановката там е твърде опасна, за да влезе екипът. Междувременно вчера продължиха атаките срещу района Гута край Дамаск, като кварталите бяха обстрелвани със снаряди и ракети, но този път без химически оръжия. Представители на бунтовниците пък разказаха, че броят на жертвите от атаката в сряда продължава да нараства. Според някои информации те са вече над 1700 и има цели къщи, пълни с убити от отровния газ хора.

Властите в Сирия отчаяно се стремят да увеличат доставките на хранителни стоки за раздираната от гражданската война и със задълбочаваща се хуманитарна криза арабска страна. Правителството на президента Башар Асад обяви тези дни търгове за доставки на жито, захар, брашно и ориз. Търговците обаче се въздържат от сделки. Те се опасяват, че поради блокираните сирийски авоари в чуждестранните банки Дамаск няма да може да изплати доставките.

Турският вицепремиер заяви, че само сирийското правителство притежава този тип химическо оръжие, за който сирийската опозиция казва, че е било използвано в нападенията, предаде АП. Бекир Боздаг призова международната общност да предприеме действия срещу това "престъпление срещу човечеството" и да сложи край на насилието на Башар Асад.

"Колко още хора трябва да умрат, преди да кажете на Сирия: "Стига толкова", заяви Боздаг. В същото време израелският министър на разузнаването Ювал Щайниц също потвърди, че в нападението са били използвани химически оръжия. Той се позова на разузнавателни данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай