Франция търси кървавата булка (ОБЗОР)

Франция търси кървавата булка (ОБЗОР) | StandartNews.com

26-годишната Хаят Бумедиен говорила 500 пъти със съпругата на един от братята Куаши
"Ал Кайда" в Йемен заплаши Париж с нови удари заради честта на пророка Мохамед

Ден след като ликвидираха терористите, избили общо 17 души за три дни, френските служби днес издирваха съучастници на братята Шериф и Саид Куаши и на Амеди Кулибали. В центъра на издирванията бе жената на Кулибали Хаят Бумедиен, която бе описана като въоръжена и опасна, предаде Би Би Си. В същото време един от лидерите на "Ал Кайда на Арабския полуостров" Харат ал Назари приветства извършената от братята Куаши атака в сряда срещу сатиричния седмичник "Шарли Ебдо", при която загинаха 12 души. Във видео Ал Назари обаче не поема отговорност за извършеното нападение, но заплашва Франция с нови атентати и призовава страната да преосмисли политиката си в Близкия изток. Той говори за благословения рейд в Париж". Назари заклеймява "мръсните" французи и ги нарича "глави на безбожието, които обиждат пророците". Той хвали "героя муджахидин", за когото заявява, че "им е дал урок и им е показал пределите на свободата на словото". "Как може да не се борим с онези, които обиждаха нашия пророк, очерняха нашата религия и се биха с правоверните", казва джихадистът. Представител на "Ал Кайда" в петък вечер заяви пред АФП, че организацията е спонсорирала атаката и се е забавила да поеме отговорност от съображения за сигурност на "извършителите".

Главният прокурор на Франция Франсоа Молен заяви днес, че разследването на властите цели да установи кои са били всички съучастници, как са финансирани тези криминални деяния и дали извършителите са получавали инструкции от чужбина, които да са им помогнали за организирането на атентатите. Той съобщи, че са задържани 16 души.
Усилията на френските сили за сигурност бяха насочени към издирването на Хаят Бумедиен, с която терористът от еврейския магазин в Париж Амеди Кулибали има религиозен брак. Тя не фигурира сред четирите жертви и сред ранените при щурма на магазина, обясни полицейски източник. През 2014 г. тя е говорила 500 пъти с жената на Шериф Куаши, което показва близката връзка между атентаторите. Днес жените на двамата братя бяха разпитвани. Смята се, че Хаят е била с Кулибали в четвъртък, когато той уби полицайка в парижкото предградие Монруж. Появиха се информации също така, че 26-годишната жена не е присъствала на собствената си сватба, а е била представлявана от баща си. Радикална мюсюлманка, тя носи никаб от 2009 г., заради което напуска и работата си на касиерка. През 2010 г. двамата с Кулибали се срещат с осъдения за тероризъм Джамел Бегал, наричан Абу Хамза, в село Мюра. Днес вестник "Монд" пусна снимки на двамата заедно с ислямиста, както и снимки на забулената Хаят, стреляща в гора с арбалет. След ареста на Амеди Кулибали за опит за организиране на бягството на Смаин Али Блекасем Хаят обяснява пред полицията, че е задавала на Абу Хамза въпроси за религията. Намирахме се в две различни стаи, за да не се виждаме, казва момичето. За съпруга си казва, че той "обича да се забавлява" и че не е "много религиозен". Той искал да си вземе втора съпруга. Заедно с Хаят Амеди ходил на поклонение в Мека. Бащата на Хаят днес заяви пред полицията в Нантер, че е шокиран от случилото се и че му е трудно да повярва, че дъщеря му е замесена в атентатите в Париж.

Оцелели във фризер и шкаф под мивка

Френските власти благодариха за съобразителността и бързите инстинкти на двама заложници, скрили се от терористите във фризер и в кухненски шкаф под мивка, даващи тактическа информация на полицията в разгара на драмата в петък, предаде АФП. Графичен дизайнер на име Лилиан, на 26 г., се пъхнал в шкаф в печатницата, в която се бяха барикадарили братята Куаши, и след като превъзмогнал страха си, започнал да изпраща смси на полицията с "тактически елементи като местонахождението на терористите в сградата", посочи източник от разследването.

На 40 км, при заложническата драма в магазина в Париж, баща и син се скрили във фризер, където прекарали пет часа. Бащата, чието име е Илан, завил с якето си сина си, за да не измръзне, а майката на Илан се сетила да не му звъни или пише, а вместо това дала номера на мобилния му телефон на полицията. Така спецчастите отвън знаели през цялото време къде се намират заложниците, което помогнало за оцеляването им при щурма. При другия щурм, в печатницата в Дамартен ан Гоел, полицията използвала бронирана вишка, с която достигнала до втория етаж, където се криел Лилиан, и го спасила, докато долу течала престрелка с братята Куаши.

Оръжията идвали от Балканите

Главният прокурор на Франция Франсоа Моле твърди, че оръжието, което бе използвано от терористите, е пристигнало от някоя балканска страна. Оръжието, което използваха терористите за убийството на 17 души, е АК-47 и най-вероятно то идва от Балканите, каза още Молен. Той съобщи още, че атентаторите са имали истински арсенал от оръжия, сред които "Калашников", пистолети, коктейли "Молотов" и РПГ.

Щурмували магазина по време на молитва

Полицията е щурмувала еврейския магазин в Париж, докато похитителят коленичил за вечерната си молитва, съобщи Скай Нюз. Според видео, пуснато в интернет днес обаче, щурмът започва, след като мъж се втурва да излиза от магазина и е прострелян от упор. Похитителят Амеди Кулибали е обяснявал на заложниците си мотивите за действията си, разкрива аудиозапис. По време на кризата в петък от медията РТЛ звъннали в магазина. Амеди вдигнал и веднага затворил, но не поставил добре слушалката. Така медията получила запис, в който Кулибали разговаря със заложниците и иска "мюсюлманите да бъдат оставени на мира". "Всеки път се опитват да ви убедят, че мюсюлманите са терористи. Аз съм роден във Франция. Ако не бяха атакували на други места, нямаше да съм тук", казва терористът. Той говори за "Ислямска държава", бурките, Башар Асад и за западните коалиции срещу Мали, Ирак и Афганистан. "Мисля си за Башар Асад в Сирия. Измъчваха хора. Никой не се намеси в продължение на години. Трябва да спрат да атакуват "Ислямска държава", да спрат да разбулват жените ни, да затварят братята ни за нищо", казва Кулибали. Към 15 часа той звъннал в канала БФМ-ТВ и казал, че се е "синхронизирал" с братята Шериф и Саид Куаши в планирането на атаките. "Те поеха "Шарли Ебдо", а аз полицаите", казва Амеди. Той твърдял също така, че е от "Ислямска държава". Шериф Куаши пък заявил пред същата медия, която звъннала в печатницата, където братята се бяха барикадирали, че е изпратен от "Ал Кайда в Йемен". Кулибали казал също така, че към 15 часа четирима заложници са мъртви. Твърди се, че един от тях в началото успял да грабне едно от оръжията и да го насочи срещу Кулибали, но бил убит. Нападателят също така поставил експлозиви, но не свързал детонатора.

БГ службите на крак

Службите у нас са предотвратили инцидент в последните дни. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред Нова телевизия. Той обаче отказа да съобщи повече подробности с мотива, че не е добре да се разгласява информация. "За някои неща не е добре да се говори. Само искам да кажа на вас и зрителите, че те се справиха много добре и свършиха много работа. Системите за сигурност винаги са в повишена готовност. Те работят много добре", каза премиерът пред Нова тв.

Петков: Да не спекулираме на гърба на религията

Фатална грешка ще e, ако започнат спекулации, че в мюсюлманската религия има войнстващи елементи, има елементи, които предполагат едно или друго поведение. Това предупреди зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред бТВ. "От гледна точка на популизма и нечии личен политически авторитет за ден, за два, за месец, може да има някакъв пошъл дивидент. В средносрочен план обаче това ще бъде катастрофално за атмосферата в нашата страна", коментира още той. По думите му събитията в Париж показват, че "няма генерално защитена държава". Според Петков "не може да се каже, че българските служби спят, но има много тежки съмнения за това дали те могат да опазят България и да гарантират сигурността на българските граждани". "В Европа има милиони мюсюлмани. За тях свободата на словото не е най-важното. Те просто искат да живеят", коментира пък журналистът Тома Томов.

Анонимните обещават мъст за "Шарли Ебдо"

Хакерите от Anonymous (Анонимните) обявиха война на ислямските екстремисти и обещаха да отмъстят за бруталната атака срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо" на 7 януари. Във видео, публикувано в YouTube, хакерската група заявява, че ще проследят уеб сайтове и профили в социални мрежи, свързани с терористи, и ще ги блокират. "Ние, Анонимните по целия свят, решихме да обявим война на вас, терористите", казва облечен в черно мъж с маска на Гай Фокс. Видеото е посочено, че е съобщение към "Ал Кайда, Ислямска държава и други терористи" и обещава да отмъсти за убийството на 12 души миналата сряда. Анонимните са хаквали много правителствени сайтове, както и такива на компании и организации.

Льо Пен: Съжалявам, аз не съм Шарли

"Съжалявам, аз не съм Шарли", заяви основателят и бивш водач на крайнодесния Национален фронт Жан-Мари льо Пенаи. Така той се разграничи от лозунга, подет в целия свят след кървавото джихадистко нападение в сряда срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо". АФП цитира изявлението на Льо Пен: "Днес чуваме: "всички ние сме Шарли, аз съм Шарли". Но аз, съжалявам, аз не съм Шарли. Вълнувам се, че загинаха дванайсет френски сънародници, но аз няма да се боря, за да защитавам духа на Шарли, който е анархистко-троцкистки дух, покваряващ политическия морал". Това казва крайнодесният политик във видео на своя интернет сайт и напомня, че сатиричният седмичник бе поискал разпускане на Националния фронт, добавя АФП.

И Хамас осъди джихадистите

След Хизбулла и палестинското екстремистко движение Хамас осъди атентата на двамата джихадисти срещу "Шарли Ебдо". "Хамас осъжда агресиите срещу сп. "Шарли Ебдо" и твърдо заявява, че различията в мненията и мислите не могат да оправдаят убийството", се посочва в текста, публикуван на френски език. "Хамас осъжда отчаяните опити на израелския премиер Нетаняху да направи връзка между нашето движение и съпротивата на народа ни, от една страна, и тероризма по света, от друга", се посочва още в комюникето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай