Фон дер Лайен със спешен план да спаси ЕС, как ще цака Путин

Тя заяви, че планът за действие при извънредни ситуации ще се съсредоточи върху два ключови въпроса

Фон дер Лайен със спешен план да спаси ЕС, как ще цака Путин | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пое ангажимент този месец да бъде изготвен спешен план, който да помогне на държавит-членки да се справят без руска енергия след края на войната в Украйна, пише БГНЕС.

Фон дер Лайен заяви, че инициативата ще се основава на действията на ЕС за отказ от руските въглища, нефт и природен газ и ще допълни усилията на целия блок за ускоряване на развитието на възобновяемата енергия, като например вятърната и слънчевата енергия.

"Подготвяме спешни планове за Европа", заяви фон дер Лайен в чешкия град Литомисъл, където отбеляза началото на шестмесечното ротационно председателство на ЕС. "Цените на енергията са високи. Хората - с право - очакват от нас да направим нещо по въпроса."

Тя заяви, че планът за действие при извънредни ситуации, който трябва да бъде изготвен около средата на юли, ще се съсредоточи върху два ключови въпроса: да се придобие ясна представа за това къде следва да се намалят руските енергийни доставки и това да бъде направено "по интелигентен начин", както и да се обединят усилията на страните от ЕС, изправени пред затруднения в доставките.

"Нуждаем се от добър, общ план, според който енергията или газът да постъпва там, където е най-необходимо", каза Фон дер Лайен.

Тя заяви, че планът ще бъде разработен в координация с чешкото правителство, чийто министър-председател изтъкна политическия натиск в целия ЕС да се действа.

"Цените на енергията задушават нашата икономика", заяви премиерът Петър Фиала, според когото този въпрос ще бъде най-голямото ни изпитание през следващите месеци.

През май ЕК обяви план, наречен REPowerEU, за отказ от руската енергия на фона на войната на Кремъл в Украйна, като предложи пакет от близо 300 млрд. евро, който включва по-ефективно използване на горивата и по-бързо въвеждане на възобновяема енергия.

"Следващата стъпка е да предоставим на държавите-членки на ЕС 300-те милиарда евро, които идват заедно с REPowerEU, и затова, разбира се, разчитаме на Вашето председателство да постигне бързо споразумение за приемането на регламента REPowerEU", каза Фон дер Лайен на чешкия премиер.

Тази инвестиционна инициатива има за цел да помогне на 27-те държави от ЕС да започнат да се откъсват от руските изкопаеми горива през тази година. Целта е Русия, основният доставчик на нефт, природен газ и въглища в ЕС, да бъде лишена от десетки милиарди приходи и да се укрепят политиките на ЕС в областта на климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай