Фон дер Лайен обвини Русия в изнудване

Европейците могат да разчитат на пълната ни подкрепа, заяви председателката на Европейската комисия

Фон дер Лайен обвини Русия в изнудване | StandartNews.com

Заявлението на руската енергийна компания "Газпром", че едностранно спира доставките на газ за клиенти в Европа е пореден опит на Русия да използва газа като средство за изнудване. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление, разпространено от пресслужбата на ЕК, предаде БТА.

Фон дер Лайен определи този ход като "неоправдан и неприемлив". Според нея той "отново показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ". "Ние сме готови за този сценарий. Поддържаме тясна връзка с всички държави членки" на Европейския съюз, заяви тя. "Работим за осигуряване на алтернативни доставки и възможно най-добрите равнища на запаси в ЕС", каза Фон дер Лайен.

По думите ѝ страните от ЕС са задействали планове за непредвидени ситуации за подобен сценарий и ЕК работи в координация и солидарност с тях. Тя заяви, че в момента се провежда среща на газовата координационна група и ЕС подготвя съгласуван отговор.

"Ние също така ще продължим да работим с нашите международни партньори, за да осигурим алтернативни потоци. А аз ще продължа да работя с европейските и световни лидери за гарантиране на сигурността на енергийните доставки в Европа", каза Фон дер Лайен.

"Европейците могат да имат доверие, че ние оставаме единни и в пълна солидарност с държавите членки, засегнати от това ново предизвикателство. Европейците могат да разчитат на пълната ни подкрепа", заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай