Фон дер Лайен каза кога започва енергийната реформа в ЕС

Ще бъдат обсъдени въвеждане на таван за стойността на синьото гориво

Фон дер Лайен каза кога започва енергийната реформа в ЕС | StandartNews.com

Реформата на пазара за електроенергия в Европейския съюз трябва да започне в началото на идната година, за да бъде проведена както трябва технически, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на дискусия в Берлин тази вечер, цитирана от "Ройтерс".

Като изключително важен елемент от нея тя посочи премахването на зависимостта на цената на електричеството от цената на природния газ.

Това ще е водещата тема на извънредното заседание на енергийните министри на страните членки, което чешкото председателство на съюза насрочи за 9 септември.

За да бъдат овладени галопиращите цени на тока и на газа, тогава ще бъдат обсъдени въвеждане на таван за стойността на синьото гориво, които се използва за производство на ток, или дори пряка намеса на пазара.

На берлинската дискусия германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че "горчивата реалност" е, че Русия няма да възстанови доставките по "Северен поток" след непланираното прекъсване от 31 август до 2 септември.

"Ройтерс" посочва, че Хабек не е уточнил дали има предвид, че "Газпром" въобще ще спре доставките или че няма да ги увеличи от сегашното ниво - 20 процента от капацитета на газопровода, предава БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай