Финландия реши. Голямо унижение за Русия

Вдигат високи огради по границата

Финландия реши. Голямо унижение за Русия | StandartNews.com

Финландия планира да построи нови огради на няколко места по границата си с Русия вследствие на нейната инвазия в Украйна, потвърдиха днес представители на правителството в Хелзинки, цитирани от Франс прес.

Страхувайки се по-конкретно, че Москва използва мигранти, за да упражнява политически натиск, финландският кабинет представи вчера законопроект за подсилване на оградите по дългата близо 1300 километра граница.

Правителството в Хелзинки иска законът да влезе в сила възможно най-бързо. Новината дойде, след като миналия месец Финландия подаде молба за членство в НАТО, което я кара да се опасява от руски "хибридни ответни мерки" като кибератаки и невоенни операции за дестабилизация, отбелязва АФП.

В момента по границите на Финландия има ниски дървени огради, предназначени да предотвратят преминаването на добитък, посочва АФП.

"Това, което искаме да построим сега, са здрави структури, които да са истински бариери“, обясни Сана Пало, която е директор на финландската гранична охрана по правните въпроси. Тя уточни, че "по всяка вероятност оградите няма да покриват цялата източна граница (на Финландия), а (само) местата, смятани за най-важни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай