Понеделник,

Феноменална находка извади на показ 169 златни пръстена

От: Иван Ангелов -
3152
Феноменална находка извади на показ 169 златни пръстена
A
A
A

В уникална за Европа находка, археолозите от Музея на Кришовския край в Румъния разкриха необичайно съкровище, което съдържа 169 златни пръстена в обект, разположен близо до голям път, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

„Това е феноменална находка. Такова съкровище е единствено по рода си в Централна и Източна Европа. То е доста необичайно, защото обработката на злато е била едва в началото си в епохата на Енеолита. Изглежда, че това е погребение на изключително богата жена. Ние не знаем коя е била тя. Ще организираме нова експозиция на съкровището, когато всичко е готово за това“, каза директорът на музея в гр. Орадя, историкът Гарбиел Моиса.

Съкровището ще бъде представено в цялост след като бъде извършено датиране по радиовъглеродния метод, анализ на ДНК и антропологическо проучване.

Според координатора на археологическите обекти, археолога д-р Калин Гемиш, златното съкровище, което според оценките датира около 4500 г. пр.н.е., е особено важна и значима находка от археологическа гледна точка с „изключително богат инвентар за каменно-медната епоха“.

„Съдържа 169 златни пръстена, 800 седефени мъниста и спирална медна гривна. Златното съкровище е сензационна находка за периода като се има предвид, че общият брой на златните предмети, открити досега в Карпатския басейн, е едва 150. А тук има над 160 в един-единствен инвентар. Златните пръстени са с маса от над 200 грама, в момента те се почистват в лабораторията. Това е алувиално злато, добито чрез промиване на пясък, защото такова е било използвано в праисторически времена, а не злато от експлоатацията на златоносни жили“, уточни Калин Гемиш.

Открити са били останки, принадлежащи към различни културни и хронологически слоеве (неолит, бронзова епоха, латенска култура, сарматски поселения, римски барбарикум, средни векове, некропол от XVIII в.). Инвентарът на обектите се състои от керамика, костен материал и сечива.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички