Фалирала банка пълни гушите на юристи

Консултанти и експерти гълтат 3 млрд. долара от банкрутиралата "Лемън Брадърс"

Фалирала банка пълни гушите на юристи | StandartNews.com

Ню Йорк. Банкрутиралата преди пет години американска инвестиционна банка "Лемън Брадърс" (Lehman Brothers), с която тогава започна финансовата криза в САЩ, все още храни доста добре юридическите и одиторско-счетоводните компании.

В. "Файненшъл таймс" съобщава, че юристите и одиторите са спечелили 3 милиарда долара от фалита на компанията, която бе четвъртата по мощ банка на Уолстрийт. Само в Ню Йорк от средствата на Lehman Brothers Holdings Inc. са били изплатени юридически и други услуги за над 2 милиарда долара, включително на правната кантора Weil, Gotshal & Manges и на специалистите по преструктуриране на дълговете от Alvarez & Marsal. Базираният в Лондон европейски клон на банката е изплатил 1 милиарда долара или около 2,3 процента от средствата, които е трябвало да бъдат върнати на кредиторите му. Такива суми са нещо нормално за големите банкови институции, смятат експерти в тази област. Но разходите за юристи и одитори продължават да растат и краят на окончателната огромна сума не се вежда.

Във Великобритания комисионите за юристите и одиторите на големите банкрутирали банки и компании могат да достигнат от 4 до 9 на сто от дължимото на кредиторите. Банкрутът на Lehman Brothers пред септември 2008 г. мнозина аналитици оценяват като начало на световната финансова криза. Банката е основана през 1850 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай