Европейският парламент избира наследник на Сасоли

Гласуването започва днес, четирима се борят за поста председател

Европейският парламент избира наследник на Сасоли | StandartNews.com

Европейският парламент открива процедурата по избор на наследник на Давид Сасоли, който почина преди седмица, дни преди края на мандата му начело на институцията. Снощи евродепутатите почетоха паметта на своя председател.

Гласуването на новото ръководство започва днес и ще продължи в сряда. Председателят на ЕП се избира с мнозинство - 50 на сто плюс един, от действителните гласове, подадени с тайно гласуване. Гласуването за пръв път ще бъде от разстояние, заради пандемията, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Досега четирима евродепутати са обявили, че се кандидатират за председател. С най-големи шансове е  Роберта Мецола (ЕНП, Малта), за която се очаква да бъде победител в гласуването. За поста ще се борят още Алис Кунке (Зелени, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левите, Испания). Крайният срок за предлагане на кандидати за първото гласуване изтече снощи.

Резултатът от първото гласуване ще бъде обявен днес в 12.00 ч., а ако не бъде определен победител, същите или други кандидати могат да участват в следващите гласувания. Ако и на третото гласуване не бъде избран председател, двамата кандидати с най-много гласове ще участват в четвърто и последно гласуване. Всички изборни длъжности в ЕП (председател, заместник-председатели, квестори, председатели и заместник-председатели на комисии и делегации) се подновяват на всеки две години и половина - в началото и по средата на петгодишния мандат на евродепутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай