Понеделник,

Европейският парламент избира наследник на Сасоли

От: СТАНДАРТ -
Европейският парламент избира наследник на Сасоли
A
A
A

Европейският парламент открива процедурата по избор на наследник на Давид Сасоли, който почина преди седмица, дни преди края на мандата му начело на институцията. Снощи евродепутатите почетоха паметта на своя председател.

Гласуването на новото ръководство започва днес и ще продължи в сряда. Председателят на ЕП се избира с мнозинство - 50 на сто плюс един, от действителните гласове, подадени с тайно гласуване. Гласуването за пръв път ще бъде от разстояние, заради пандемията, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Досега четирима евродепутати са обявили, че се кандидатират за председател. С най-големи шансове е  Роберта Мецола (ЕНП, Малта), за която се очаква да бъде победител в гласуването. За поста ще се борят още Алис Кунке (Зелени, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левите, Испания). Крайният срок за предлагане на кандидати за първото гласуване изтече снощи.

Резултатът от първото гласуване ще бъде обявен днес в 12.00 ч., а ако не бъде определен победител, същите или други кандидати могат да участват в следващите гласувания. Ако и на третото гласуване не бъде избран председател, двамата кандидати с най-много гласове ще участват в четвърто и последно гласуване. Всички изборни длъжности в ЕП (председател, заместник-председатели, квестори, председатели и заместник-председатели на комисии и делегации) се подновяват на всеки две години и половина - в началото и по средата на петгодишния мандат на евродепутатите.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички