Европа побеля

Първият сняг изненада седем страни

Европа побеля   | StandartNews.com

Европа побеля преждевременно. Тази година първият сняг изненада Германия, Швейцария, Полша, Чехия, Хърватия, Франция и Италия. Освен че зарадва децата, той доведе и до редица проблеми в тези държави.

Заради студа трима души починаха през този уикенд в Полша. Единият от тях е бездомник, а другите са възрастни хора на 50 и 60 години. Телата им са били намерени на улицата от минувачи тази сутрин в югоизточната и югозападната част на страната. Снеговалежите нарушиха и железопътния трафик в централната част на Полша. Близо 70 000 души пък останаха без ток в района на полската столица Варшава.

Циклонът Касандра предизвика снеговалежи в северната част на Италия и проливни дъждове в южната част на страната. Сняг вали в Пиемонте, Лигурия и Емилия-Романя, съобщава "Кориере дела сера". Във Венеция нивото на водата се покачи до 123 сантиметра. В Триест бушува буря, съпровождана с ветрове с пориви до 100 километра в час. Температурите в страната спаднаха с 15 градуса. Очаква се Касандра да вилнее над Италия и в понеделник. Във вторник времето ще се подобри, но от сряда, 1 ноември, ще има влошаване и се очакват бури.

В Швейцария зимата настъпи два месеца по-рано. През нощта на събота срещу неделя в страната натрупа снежна покривка от 10 сантиметра. Това пък стана причина за много катастрофи, падането на дървета и спиране на железниците, предаде Франс прес. В кантона Фрибур верижна катастрофа стана причина за затваряне временно на участък от местната магистрала. Десетина катастрофи станаха и в кантона на Цюрих. В Женева пожарникарите получиха стотици обаждания от хора, обхванати от паника заради разразила се буря и силен вятър.

Първият сняг падна още в Чехия и Хърватия. Заради обилния снеговалеж е спряно движението в над 20 участъка на чешката жп мрежа, предаде РИА Новости. Според хърватските метеоролози снежната покривка ще стане между 5 и 20 см. Валежи от сняг се очакват и в Словения.

Във Франция заради снега 50 000 семейства останаха без ток.

Още по-тежка е обстановката край Атлантика. Ураганът „Санди", който бушува в океана вече взе живота на 65 души, главно от Хаити, съобщи АР. Жертви на урагана има в Куба, Ямайка, Пуерто Рико и на Бахамските острови.

В момента „Санди" се намира на 420 км източно от Северна Каролина и на 635 километра южно от Ню Йорк. Стихията се движи със 17 км/ч, а поривите на ветровете достигат до 120 км/ч. Ураганът трябва да достигне американското крайбрежие в началото на седмицата. Заради стихията, която наближава Ню Йорк президентът на САЩ Барак Обама вече отмени някои мероприятия за понеделник и вторник. В Ню Йорк пък спират да работят градските автобуси, метрото и влаковете тази вечер.

Междувременно няколко земетресения разлюляха различни точки на земята. 7.7 по Рихтер удари Канада. Заради това се очкаваше цунами да връхлети Хавайските острови. Опасността обаче може и да отмине хората там.

Край бреговете на Индия също е регистрирано земетресение с магнитуд 5,1. Епицентърът на труса е бил на 132 километра южно от административния център Порт Блеър, а дълбочината на труса е на 64,5 километра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай