Европа отговаря на Путин за газа

Европа отговаря на Путин за газа | StandartNews.com

Брюксел. Европейските страни е вероятно да дадат съгласуван отговор на писмото на руския президент Владимир Путин, в което той предупреждава за възможно спиране на доставките на газ за Европа и иска съвместно решение на въпроса. Писмото бе изпратено до лидерите на всяка страна членка на ЕС поотделно и руската страна търси индивидуални преговори. Анонимен представител на Европейската комисия, цитиран от РИА Новости, заяви днес: "Нашето усещане, което се споделя и от повечето страни-членки, е, че трябва да се даде координиран отговор на това писмо. Това и ще направим, вероятно на среща в четвъртък. Ако тя се състои, това ще е добра възможност да дадем отговор".

"Доколкото всяка от тези страни се явява купувач на газ, всяка от тях е страна по преговорите. Да се водят преговори само с Еврокомисията е невъзможно, защото не тя е купувач", каза прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от "Комерсант".

"Русия е готова да участва в консултации с ЕС по въпросите, засегнати от президента Владимир Путин в обръщението му към европейски лидери", заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с представители на неправителствени организации от страната, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Приветстваме очерталите се напоследък промени в позицията на ЕС и призивите за консултации във формат Русия-ЕС-партньорски държави. Готови сме за това, включително по въпросите, засегнати от президента на Руската федерация в обръщението му към лидерите на европейските държави, получаващи руски доставки през Украйна", каза Лавров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай