Европа заговори с думите на Байдън, Медведев жестоко се обиди

Европа заговори с думите на Байдън, Медведев жестоко се обиди | StandartNews.com

Цяла Европа заговори с думите на американския президент Джо Байдън по адрес на Путин. Държавният глава сравни руския лидер с Хамас. Байдън направи това в историческото си обръщение от Овалния кабинет.

"Ние не приемаме такъв тон към Русия и към нашия президент", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в петък, пред руски държавни медии, писа "Уошингтън екзаминър".

Песков опита тон на сдържан укор, но един от по-видните му колеги в Кремъл зае друга поза. Бившият руски президент Дмитрий Медведев, когото Байдън цитира, за да изтъкне, че Путин "няма да се ограничи само до Украйна", ако възприема съюзник от НАТО като уязвим, отговори остро срещу американската подкрепа за Украйна и Израел, което намекна за ядрена война.

"Байдън нарече парите, които трябва да бъдат похарчени за смъртта на други хора далеч от Съединените щати, "умна инвестиция". Говорим за придобиването на допълнителни оръжия на стойност десетки милиарди за Украйна и Израел", написа Медведев в социалните мрежи. "И количеството на доставените оръжия рано или късно ще се превърне в качество. Осколочно-фугасните, кумулативните, запалителните и обемните детониращи заряди ще се превърнат в ядрени заряди."

"Хамас и Путин представляват различни заплахи, но споделят това общо: и двамата искат напълно да унищожат една съседна демокрация - напълно да я унищожат", каза Байдън.

"Хамас — неговата заявена цел за съществуване е унищожаването на държавата Израел и убийството на еврейския народ. ... Междувременно Путин отрича Украйна да има или някога да е имала истинска държавност. Той твърди, че Съветският съюз е създал Украйна."

Това сравнение набира популярност и в кръговете на Европейския съюз.

"Русия и Хамас си приличат", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък в института "Хъдсън" във Вашингтон, окръг Колумбия. "И двете умишлено се начсочват към невинни цивилни, включително бебета и деца, за да убиват и вземат за заложници. Това е варварски начин на борба. И ако остане без контрол, тази зараза има потенциала да се разпространи от Европа през Близкия изток и до Индо-Тихия океан."

"Путин вече заплаши да "напомни" — цитирам, "напомни" на Полша, че тяхната западна земя е подарък от Русия", каза Байдън, преди да цитира Медведев. "Един от главните му съветници, бивш президент на Русия, нарече Естония, Латвия и Литва "балтийски провинции" на Русия. Всички те са съюзници в НАТО."

Медведев, който каза, че подозрението на украинския президент Володимир Зеленски към православните свещеници в Украйна, които са под юрисдикцията на Руската православна църква, е мотивирано от "кокаин и сатанизъм", настоя, че американската подкрепа за двете страни ще доведе до унищожаването и на двете.

"Интифадата ще бъде вечна", пише той, имайки предвид палестинския тероризъм. Руската "църква в Украйна ще се възроди, но чрез кръвта и страданието на гражданската война."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай