Европа за Байдън: Добър ден за демокрацията

Чакахме този момент много дълго време, заяви Урсула фон дер Лайен

Европа за Байдън: Добър ден за демокрацията | StandartNews.com

Чакахме този момент много дълго време, заяви Урсула фон дер Лайен

Ръководителите на ЕС и НАТО първи поздравиха днес президента и вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и Камала Харис с встъпването им в длъжност.

Най-добри пожелания в усилията да заздравят страната и да поведат американските граждани към изхода от пандемията, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той добави, че е време ЕС и САЩ да съживят отношенията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи в изявление, че днес се поставя началото от нова глава в историята на алианса. Връзката на Европа и САЩ е основа за нашата сигурност. Ръководството на САЩ остава важно за общата ни работа в защита на нашите демокрации, ценности и международния правов ред, допълни той.

Европейските лидери масово изразиха облекчение при встъпването в длъжност на Джо Байдън, приветствайки „новата зора“ за Европа и САЩ, но предупредиха, че светът се е променил след четирите години на президентство на Доналд Тръмп и трансатлантическите връзки ще бъдат различни в бъдеще, пише британският вестник The Guardian.

„Тази нова зора в Америка е моментът, който чакахме толкова дълго“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, пред евродепутатите, предаде агенция "Фокус". „За пореден път, след дълги четири години Европа има приятел в Белия дом.“

Ръководителят на изпълнителната власт на ЕС заяви, че полагането на клетва на Байдън е „демонстрация на устойчивостта на американската демокрация“, а блокът е „готов да се свърже отново със стар и доверен партньор, за да вдъхне нов живот на заветния ни съюз“.

Фон дер Лайен обаче заяви, че облекчението не трябва да води до илюзия, тъй като макар „Тръмп скоро да бъде изпратен в историята, неговите последователи остават“.

ЕС е поканил Байдън на срещата на върха и срещата на НАТО на най-високо ниво, когато е готов, а Мишел призовава за "нов основополагащ пакт" за засилване на многостранното сътрудничество, борба с Covid-19, борбата с изменението на климата и подпомагане на икономическото възстановяване.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е "много облекчен" от инаугурацията на Байдън, приветствайки един "добър ден за демокрацията". Той каза, че демокрацията при администрацията на Тръмп се е изправяла пред „огромни предизвикателства, но е издържала... и се е оказала силна“.

Щайнмайер каза, че прехвърлянето на властта на Байдън донесе със себе си „надеждата, че международната общност може да работи по-тясно заедно“, и заяви, че Германия очаква с нетърпение „да разбере, че САЩ отново са на наша страна като незаменим партньор“.

Той обаче заяви, че „въпреки радостта от този ден“, последните четири години показаха, че „трябва решително да се противопоставим на поляризацията, да защитим и укрепим нашите демокрации и да правим политика въз основа на разума и фактите“.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че страната му „очаква с нетърпение президентството на Байдън, с когото веднага ще започнем да работим“. Той каза, че двете страни имат силна обща програма, включително „ефективен мултилатерализъм, изменение на климата, зелен и дигитален преход и социално приобщаване“.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че победата на Байдън представлява „победата на демокрацията над ултрадесните и трите им метода - масивна измама, национално разделение и злоупотреба, понякога насилствена, с демократичните институции“.

Преди пет години, каза Санчес, светът беше повярвал, че Тръмп е „лоша шега. Но пет години по-късно осъзнахме, че той е застрашил не по-малко от най-мощната демокрация в света. "

Британският премиер Борис Джонсън, който е изправен пред критики за близките си отношения с Тръмп, заяви, че очаква с нетърпение да работи в тясно сътрудничество с Байдън, цитирайки множество области на политиката, в които се надява да си сътрудничи.

„В нашата борба срещу Covid-19 и в климатичните промени, отбраната, сигурността и в насърчаването и защитата на демокрацията целите ни са едни и същи и нашите държави ще работят ръка за ръка, за да ги постигнат“, каза Джонсън в изявление.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов призова Русия и САЩ да поправят обтегнатите си връзки. „Настоящото състояние на отношенията между Русия и САЩ предизвиква голямо безпокойство“, каза той в интервю за държавната агенция ТАСС. „Но това също означава, че трябва да се направи нещо по въпроса, за да се нормализират отношенията. Не можем да се оградим един от друг.“

Сред по-отявлените врагове на САЩ Иран, който многократно е призовавал Вашингтон да отмени санкциите, наложени заради ядрените му аспирации, не пропусна шанса да отпразнува напускането на Тръмп.

„Ерата на един тиранин приключи и днес е последният ден от зловещото му управление“, каза президентът Хасан Роухани. „Очакваме администрацията на Байдън да се върне към закона и да поеме ангажименти и да се опита през следващите четири години, ако може, да премахне петната от последните четири години.“

Администрацията на Байдън заяви, че иска САЩ да се върнат в забележителното ядрено споразумение, от което Тръмп се оттегли, при условие че Техеран се върне при стриктно спазване.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният съюз се надява на укрепване на трансатлантическите връзки при новия президент, добавяйки, че светът е изправен пред „глобални предизвикателства, с които никой от нас не може да се справи сам“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай