Европа в тревога, отново налага ограничения

Рекорден брой нови заразени и починали от Ковид в Москва и Санкт Петербург

Европа в тревога, отново налага ограничения | StandartNews.com

Рекорден брой нови заразени и починали от COVID-19 в Москва и Санкт Петербург. Заради Делта варианта епидемичната ситуация в цялата страна се влошава, предупредиха властите.

В опит да спрат разпространението на този щам, Португалия, Испания и Германия наложиха ограничения при пътуване. А от днес Италия премахна задължителното изискване за носене на маски на открито.

24-ма души са починали само в Москва за последното дененощие, а в Санкт Петербург - 110. Това надхвърля рекордните стойности, достигнати в двата града през уикенда.  Властите отново призоваха хората да се ваксинират.

До момента жертвите на коронавируса в Москва са повече от 22 хиляди. Активните случаи в града в момента са почти 176 хиляди - максимум от началото на пандемията. В същото време Италия отмени изискването за носене на маски на открито.

От днес Португалия поставя под задължителна двуседмична карантина всички неваксинирани британски туристи. Заради циркулиращия вариант Делта, Германия ограничи пътуванията от Русия и Португалия. Берлин ще позволява само на ваксинирани свои граждани да влизат в страната. В противен случай подлежат на задължителна, 14-дневна карантина.

От 19-ти юли Великобритания вероятно ще облекчи мерките, заяви премиерът Борис Джонсън. По думите му, въпреки нарастването на броя на заразените и смъртните случаи, имало окуражаващи знаци.

"Мисля, че е добре да се придържаме към плана си за предпазлив, но необратим подход, да използваме следващите три седмици да извършим възможно най-много ваксинации. Още 5 милиона дози могат да бъдат приложени до 19-ти юли", заяви британският премиер.

Новият здравен министър Саджид Джавид каза, че би желал ограниченията да бъдат премахнати възможно най-скоро. Предшественикът му на поста Ханкок бе принуден да подаде оставка, след като вестник "Сън" публикува снимка как целува и прегръща своя съветничка в кабинета си, в момент, когато близкият контакт с друг човек извън членовете на домакинството все още се смяташе за нарушение на правилата.

Британското правителство съобщи за близо 23 хиляди нови случая на коронавирус, но само трима починали, през последното денонощие. Вчера данните бяха съответно за почти 15 хиляди новозаразени и 11 починали.

Новите случаи на коронавирус във Великобритания нарастват от един месец, на фона на разпространението на варианта Делта. Смъртните случаи за денонощие обаче са не повече от 20 в страната, която е с една от най-напредналите ваксинационни кампании срещу COVID-19.

Над 44 милиона души - две трети от 66-милионното население на Великобритания, - са получили поне първа доза ваксина. Повече от 32 милиона от тези хора вече са напълно ваксинирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай