Еврокомисията скочи в защита на Христо Грозев

Има пореден опит за заглушаване на свободната и независима журналистика

Еврокомисията скочи в защита на Христо Грозев | StandartNews.com

Европейската комисия определи поставянето на Христо Грозев в списъка на издирваните от Кремъл лица като "пореден опит за заглушаване на свободната и независима журналистика", предаде БНР.

От Комисията припомнят, че Христо Грозев има ценен принос за разследването на редица важни случаи като свалянето на малайзийския самолет над Украйна през 2014 г., отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г. и на опозиционния лидер Алексей Навални през 2020 г., както и наскоро извършените жестокости при руската агресия в Украйна.

Преди дни съд в Москва издаде заповед за задочното арестуване на обявения за издирване в Русия на Христо Грозев. Заповедта за арест е издадена въз основа на обвинение в незаконно преминаване на границата на Руската федерация, съобщиха от Лефортовския съд.

За подобно провинение руските закони предвиждат до 2 години затвор.

През декември миналата година българският журналист бе обявен за издирване от руското вътрешно министерство. Тогава РИА Новости съобщи, позовавайки се на свой източник, че срещу Христо Грозев е образувано наказателно дело за разпространението на фалшиви новини за руската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай