Еврокомисията ни погна заради 25 стотинки

Брюксел твърди, че тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална

Еврокомисията ни погна заради 25 стотинки | StandartNews.com

Европейската комисия започва днес производство за установяване на нарушение срещу България за това, че е въвела мерки, които противоречат на разпоредбите за вътрешния пазар.

България въведе схема за компенсация за гориво, която води до по-ниска цена на горивата само за собствениците на превозни средства, регистрирани в България. Съгласно схемата ползвателите на регистрирани в България леки автомобили, мотоциклети и мотопеди имат право на по-ниски официални цени на горивата. Компенсацията се предоставя чрез намаляване на дължимата от физическото лице сума за плащане на крайния разпространител в размер на 0,25 лева (0,13 EUR) на литър/килограм гориво. Намалението обаче не се прилага за превозни средства, които не са регистрирани в България. Следователно тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална.

В тази връзка Комисията отправя искане към българските органи да спазват принципите за свободното движение на стоки, за свободното движение на граждани и работници, за недопускане на дискриминация на гражданите на ЕС, както и правилата за уведомяване съгласно Директивата за прозрачност в рамките на единния пазар.

Едностранните действия на национално равнище и въвеждането на дискриминационно третиране не могат да представляват решение. Сега България разполага с два месеца, за да отговори на опасенията, изразени от Комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай