Евакуираха турски войници от Сирия в страх от ИД

Евакуираха турски войници от Сирия в страх от ИД | StandartNews.com

Турски войници в Сирия са били  евакуирани късно снощи, след нареждане за оттегляне на охраната от гробницата на Сюлейман шах - дядо на основателя на османската държава Осман Първи.

Според двама високопоставени турски представители операцията е завършила успешно, но един войник е бил убит при инцидент по време на мисията, пише "Ройтерс".

Причината за действията е, че турското правителство заяви в края на миналата година, че бойци на "Ислямска държава" напредват към гробницата, която се охранява от няколко десетки турски войници.

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу потвърди, че въоръжените сили на страната са провели операция по евакуиране на гарнизона, отговорен за охраната на гробницата на Сюлейман Шах, както и на самата гробница.

Колоната танкове е била изпратена в град Кобани, който се намира на 30 км. от турската граница и вече 11 месеца е под контрола на радикалната групировка „Ислямска държава".

Гробницата на Сюлейман шах е смятана за турска територия след подписването на договор през 1921 г. между Франция и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай