Ето кой първи в ЕС се отказа напълно от руския газ

Всички нужди на Литва от газ се задоволяват чрез внос през терминала за втечнен природен газ в Клайпеда

Ето кой първи в ЕС се отказа напълно от руския газ | StandartNews.com

От началото на април Литва напълно спря вноса на газ от Русия. С това стана първата страна от ЕС, предприела подобна стъпка. Това обяви във фейсбук литовското министерство на енергетиката, пише "Европейская правда".

Министерството съобщава, че от началото на април литовската газопреносна система не е внасяла газ от Руската федерация. Това се потвърждава от данните на оператора Amber Grid: според тях към 2 април вносът на руски газ в Литва през интерконектора с Беларус е бил нулев.

Сега всички нужди на Литва от газ се задоволяват чрез внос през терминала за втечнен природен газ в Клайпеда. Според изчисленията в бъдеще това трябва да е достатъчно. При необходимост газ може да се изпомпва и от Латвия, а от 1 май - през интерконектор с Полша.

Министърът на енергетиката Дайниус Крейвис нарече това повратна точка в литовската енергийна независимост.

„Ние сме първата страна от ЕС сред тези, които получават газ от Газпром, която стана независима от доставките на газ от Русия“, каза той.

„От този месец няма да има повече руски газ в Литва. Преди много години моята страна взе решения, които сега ни позволяват да прекъснем енергийните връзки с агресора без да имаме щети. Ако ние можем, то останалата част от Европа също може“, коментира президентът на Литва Гитанас Науседа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай