Ето кой временно е премиер на Русия

Белоусов е един от знаковите икономисти в последните 30 години

Ето кой временно е премиер на Русия | StandartNews.com

 

Първият вицепремиер Андрей Белоусов временно изпълнява длъжността премиер на Русия. Решението е на президента Владимир Путин след като стана ясно, че министър-председателят Михаил Мишустин е заразен с коронавирус. Той се е обадил на държавния глава и му казал, че е с висока температура и има положителен тест.

Все още не е ясно дали се лекува вкъщи или в болница.

Кой е Белоусов?

Досега беше първи вицепремиер, назначен с новото правителство. 61-годишен, син на известния съветски икономист Рем Белоусов.

В началото на прехода е бил съветник на премиерите Евгений Примаков, Сергей Степашин, Михаил Касянов и Михаил Фрадков.

През 2000-та година Белоусов основава Център за макроикономически анализи и прогнози като публикува доклади за икономиката на Русия. В един от тях предвижда кризата от 2008 година три години преди нейното настъпване.

От 2006 година е заместник-министър на икономическото развитие в екипа на Герман Греф, който и сега е шеф на Сбербанк. През 2007 година Путин удостоява Белоусов със званието заслужен икономист на Русия.

Вицепремиер е от 2008-2012 година като отговаря за инвестициите. Създава Агенцията за стратегически инвестиции.

От 2013 година е съветник на президента Путин по икономическите въпроси, а от 2015-а за две години е председател на Съвета на директорите на „Роснефт“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай