Ето къде ще има избори 8 в 1

Отново на 9 юни

Ето къде ще има избори 8 в 1 | StandartNews.com

Източник: ЕПА/БГНЕС

В Кипър днес официално бяха обявени европейските и местни избори на 9 юни, като указите на вътрешния министър за провеждането им са публикувани в Държавния вестник на републиката, съобщиха от вътрешното министерство.

На 9 юни кипърските избиратели ще пуснат 8 различни бюлетини. Едната е за избора на шестимата депутати, които Кипър ще изпрати в Европейския парламент. Още 7 гласувания ще определят членовете на местните власти. Това са първите местни избори след проведената мащабна реформа, с която бяха извършени промени в територията на общините и бяха въведени нови органи на самоуправление.

За първи път ще има вот за председатели на новосъздадените областни съвети. С отделни бюлетини ще се гласува за кметове, заместник-кметове, чак до членове на училищни настоятелства.

Номинациите за евродепутатите ще бъдат внесени на 24 април, а за местните избори – на 25 и 29 април, се посочва в указите на вътрешния министър.

Партиите в Кипър вече обявиха листите си за Европарламента. 35% от кандидатите в тях са жени. Включени са и трима кипърски турци.

В местния вот ще бъдат избрани над 3500 души, по изчисления на вътрешното министерство, предава БНР.

Одобреният бюджет за изборните разходи е 6,6 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай