Ескалация! Шойгу с остро предупреждение към НАТО

САЩ и съюзниците им се опитват да удължат максимално конфликта, заяви той

Ескалация! Шойгу с остро предупреждение към НАТО | StandartNews.com

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че изпращането на западно оръжие в Украйна активно въвлича НАТО в конфликта, и предупреди, че това може да доведе до "непредвидимо ниво на ескалация", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"САЩ и съюзниците им се опитват да удължат максимално конфликта", заяви Шойгу.

"За да постигнат това, те започнаха да доставят тежки нападателни оръжия и открито призовават Украйна да завладее наши територии. Всъщност подобни стъпки въвличат страните от НАТО в конфликта и това може да доведе до непредвидимо ниво на ескалация", допълни руският министър на отбраната.

Краят на войната в Украйна е далеч, прогнозира на 31 януари бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който говори пред комисиите на Европейския парламент по външни работи и по отбрана. Расмусен призова за предоставяне на повече и по-тежки оръжия за украинските войски.

Вместо да очакваме настъпление през пролетта, по-добре да бъдем готови за непосредствено предстоящи масирани удари, настоя Расмусен.

Най-добрият начин войната да приключи бързо, е съюзниците на Украйна да се подготвят за дълъг конфликт. Това е най-добрият път за постигането на мир. Ако (руският президент Владимир) Путин успее в Украйна, ще продължи напред, посочи той.

Той определи като исторически решенията за предоставяне на западни танкове на Украйна.

Путин вярваше, че ще разедини Европа и това ще ограничи подкрепата за Украйна; надяваше се, че заплахата за употреба на ядрено оръжие ще ограничи помощта за Киев, допълни Расмусен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай