ЕС отпуска още 215 млн. евро за бежанци

ЕС отпуска още 215 млн. евро за бежанци | StandartNews.com

Европейският съюз (ЕС) ще увеличи помощта за сирийските бежанци с 215 млн. евро. Това съобщиха от ЕК.

Ще бъдат отделени 50 млн. евро за хуманитарна помощ и 165 млн. евро, които ще отидат за дългосрочно развитие в Сирия и съседните страни, дали убежище на стотици хиляди бежанци.

С парите ще се облекчи обстановката във вътрешността на Сирия и извън нея и същевременно ще се намали натиска върху границите й и в съседните държави, съобщи еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

„Днес имаме ниво на кризи в света по-значително от всякога след Втората световна война и основната причина за тази ситуация е, че реагираме, след като вече е твърде късно", каза Георгиева на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Международната общност харчи все повече пари за хуманитарна помощ -17 млрд. долара до края на 2014 г. срещу 2 млрд. долара през 2000 г., каза нашата сънародничка. 

Близо 3 млн. сирийци са избягали от домовете си от началото на войната през 2011 г. От друга страна Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди, че броят на бежанците в Турция, които търсят спасение от „Ислямска държава", може да достигне 400 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай