ЕС може да наложи вносни мита на соларни панели от Китай

Брюксел планира да ограничи вноса, заради обвинения в дъмпинг към Пекин

ЕС може да наложи вносни мита на соларни панели от Китай | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз планира да въведе наказателни мита на вноса на соларни панели от Китай, съобщи Ройтерс, като се позовава на запознати източници. През есента на миналата година ЕС започна разследване за дъмпинг, след като европейски производители се оплакаха, че Пекин отпуска големи държавни субсидии за производството на соларни панели, което води до ниската им цена.

Очаква се еврокомисарят за търговията Карел де Гухт да съобщи плановете пред Европейската комисия в сряда. Според данните китайското производство на фотоволтаици се е учетворило за периода 2009 – 2011 година и в момента е по-голямо по обем от цялото световно търсене. Европейски производители твърдят, че в момента Китай държи 80% от пазара на панели в ЕС.

Според източниците на Ройтерс в хода на започналото през септември разследване ЕК е събрала солидни доказателства, че е налице дъмпинг. Агенцията обаче коментира, че до декември още има шанс за преговори с Пекин, така че облагането, което може да е със срок до пет години, да бъде отложено.
Миналата година наказателни мита наложиха и Съединените щати. По данни на Ройтерс европейските мита вероятно ще бъдат в размер от 30% или по-високи. До момента няма официален коментар от Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай