ЕС одобри 7-годишен бюджет

Европеският парламент утвърди бюджета на ЕС до 2027 година с 548 гласа "за", 81 "против" и 66 въздържали се.

ЕС одобри 7-годишен бюджет | StandartNews.com

Европеският парламент утвърди бюджета на ЕС до 2027 година с 548 гласа "за", 81 "против" и 66 въздържали се.

Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро, като предвидените 750 милиарда евро за икономическо възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми.

Предвижда се от догодина да бъде въведен данък върху пластмасата и върху цифровите технологии от 2023 г., както и нови данъци върху финансовите и корпоративните сделки от 2026 година.

ЕП настоява поне 30 на сто от общия бюджет на ЕС да подкрепят целите за опазване на природата. Според евродепутатите е необходимо 7,5 на сто от годишните разходи да бъдат за цели в областта на биологичното разнообразие от 2024 г. и 10 на сто след 2026 година.

В бюджета са заложени 15 милиарда евро допълнителни средства за ключови програми на ЕС. Увеличението ще е в полза на 10 водещи програми, сред които - "ЕС в подкрепа на здравето", "Еразъм+" и програмата за научни изследвания "Хоризонт".

11 млрд. евро ще бъдат взети от глоби, които дружествата ще плащат при неспазване на правилата за конкуренция, а 4 млрд. ще бъдат осигурени от преразпределения и маржове в рамките на Многогодишната финансова рамка.

Парламентът ще следи как се изразходват средствата по инструмента за възстановяване "Следващо поколение ЕС", който е в рамките на бюджета.

За да влезе в сила бюджетът, Съветът трябва да го одобри официално, след което той да бъде публикуван в официалния вестник на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай