ЕС няма да признае правителство на талибаните

Европейският съюз ще си сътрудничи с талибаните, но при стриктни условия

ЕС няма да признае правителство на талибаните | StandartNews.com

Европейският съюз ще си сътрудничи с талибаните, но при стриктни условия. Това стана ясно след неформалната среща на външните министри на Съюза в Словения. България беше представена от министър Светлан Стоев.

Едно от условията - спазване на човешките права и гаранции, че Афганистан няма да се превърне в база за "износ на тероризъм към други държави".

"За да подкрепим афганистанския народ, ще трябва да се ангажираме с новото правителство в Афганистан, което не означава признаване. Това е оперативен ангажимент. Той ще се увеличава в зависимост от поведението на това правителство", посочи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел.

Той подчерта, че ситуацията в страната има пряко въздействие върху европейската сигурност и заради това е ключов въпрос за Брюксел. Той обяви още, че Съюзът ще се ангажира с предоставянето на хуманитарна помощ и ще продължи с усилията за безопасното извеждане на афганистанските си сътрудници. Такива обещания даде и Великобритания.

"Ние няма да признаем талибаните, но виждаме нуждата от директен ангажимент. В същото време икономическата криза в Афганистан се задълбочава. Повече от половината население живее с по-малко от $2 на ден. Банките поетапно отварят врати, а пред тях се образуват огромни опашки. Инфлацията обаче застрашава да изяде спестяванията на хората", каза министърът на външните работи на Великобритания Доминик Раб. 

Президентът на Русия Владимир Путин използва хаоса в Афганистан, създаден от изтеглянето на Съединените щати и съюзниците от НАТО, за да размаха пръст на Запада. По думите му опитите да се наложи демокрация със сила са обречени на неуспех.

"Положението на афганистанците, работили за колективния Запад начело със САЩ, а и цялата обстановка в страната след изтеглянето на американските войски, са катастрофални", коментира руският президент.

Междувременно продължават боевете между талибаните и силите на съпротивата в последната провинция, която се противопоставя на ислямистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай