ЕС намали помощта за Турция със 75%

Причините са незаконното сондиране на газ край бреговете на Кипър и военните операции в Сирия

ЕС намали помощта за Турция със 75% | StandartNews.com

 

Европейският съюз намали предприсъединителната помощ за Турция със 75%.  Това става ясно от писмо, изпратено до Европейския парламент от еврокомисаря по външните работи Жозеп Борел, съобщи „Дойче Веле”. Причините за орязване на помощите според писмото са незаконното сондиране на газ край бреговете на Кипър и военните операции в Сирия.

Сега Турция ще получи само 168 милиона евро (186 милиона долара), от които 150 милиона евро ще бъдат изразходвани за укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Останалата сума е предназначена за развитие на селските райони.

Борел оправда съкращението, като заяви, че то е в отговор на решението на Турция да организира военна операция в Североизточна Сирия и да проведе неразрешено сондиране на газ край бреговете на Кипър, съобщи БГНЕС.

Намаляването на помощта обаче не засяга 3,5 милиарда евро, предлагани на Турция като част от по-голяма сделка с ЕС за спиране на бежанците, търсещи убежище в Европа. В тази връзка Брюксел се съгласи и да ускори процеса но присъединяване на Турция към съюза.

Процесът на присъединяване в момента е в застой поради нарастващия авторитаризъм в Турция, предвождана от

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай