Сряда,

ЕС моли Америка: Дайте ни от произведените ваксини

От: Мартина Суботинова -
ЕС моли Америка: Дайте ни от произведените ваксини
A
A
A

Европейският съюз (ЕС) ще призове американските власти да разрешат износа на няколко милиона дози коронавирусни ваксини от британско-шведската компания "AstraZeneca" и Университета в Оксфорд, произведени в САЩ, информира ТАСС.

ЕС ще отправи такова искане до американските власти заради проблемите с доставката на ваксината. Според изданието, Европейската комисия (ЕК) планира да повдигне този въпрос по време на предстоящите разговори с Вашингтон, за да засили двустранното сътрудничество в борбата срещу пандемията на коронавируса.

Отбелязва се, че Брюксел също иска да получи гаранции от американските власти за безпрепятственото доставяне на ключовите компоненти на ваксината, необходими за нейното производство в Европа. Според изданието, първоначално това е било планирано за първото 3-месечие на 2021 г. - ЕС да получи поне 100 000 000 дози от оксфордското лекарство, но сега компанията планира да достави само 40 000 000 до края на март.

Подготвя се апел до американските власти на фона на блокирането на пратката от ЕК до Австралия на партида ваксина "AstraZeneca", произведена в Италия. Това решение е взето поради факта, че производствената компания не е изпълнила задълженията си по договора с ЕС. В края на януари ЕК стартира механизъм за контрол на износа на ваксини извън ЕС, след като всички западни компании доставчици на ваксини, с които комисията сключи споразумения за предварителна поръчка, от своя страна обявиха, че няма да могат да изпълнят договорните си задължения през първото 3-месечие.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички