Ердоган: Народът иска да се върне смъртното наказание

Ердоган: Народът иска да се върне смъртното наказание | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново провокира критиците си с думите, че турският народ иска да бъде възстановено смъртното наказание и управляващите трябва да се вслушат в него.

Думите му са в отговор на председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който вчера предупреди, че ако Турция възстанови смъртното наказание, процесът за присъединяване към Европейския съюз незабавно ще бъде прекратен.

В същото време Ердоган обвини ЕС, че Брюксел не плаща в съответствие с постигнатата през март сделка за прекратяване на бежанския наплив към Европа.

Припомняме, че Анкара и Брюксел подписаха през март сделка, по силата на която Турция се съгласи да приема обратно бежанци, стигнали до гръцките острови от нейна територия, в замяна на което Анкара трябваше да получи политически и финансови облаги.

Сделката предвиждаше отпускане на финансова помощ от 3 млрд. долара и премахване на визовия режим за пътуване на турците в страните от ЕС.

В интервю пред ARD Ердоган каза, че ЕС е обещал на Турция 3 млрд. евро, но досега е изплатил само между 1 и 2 млн. долара.

"(Европейските) правителства не са честни. Три милиона сирийци, или хора от Ирак, сега са в Турция. ЕС не спази обещанията си по въпроса", заяви Ердоган, цитиран от БГНЕС.

По негова оценка бежанците, много от които избягаха от унищожителната гражданска война в съседна Сирия струват на Турция 12 млрд. долара. ЕС сключи през март сделката, за да бъде овладян огромния прилив от над милион бежанци, които се стовариха върху ЕС миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай