Ердоган: Метежът бе подарък от Аллах (ОБЗОР)

Ердоган: Метежът бе подарък от Аллах (ОБЗОР) | StandartNews.com

Президентът се добра от Мармарис до Истанбул, бомби по хотела му

Обеща "отмъщение за шайката", посрещат го като герой на летище "Ататюрк"

Опитът за преврат срещу президента Реджеп Ердоган го свари на почивка в Мармарис, Югозападна Турция. Малко след началото на пуча "Си Ен Ен Тюрк" увери, че той е в безопасност.

Самият държавен глава потвърди това през социалните мрежи, които досега редовно подлагаше на жестока критика. Ердоган неочаквано се появи пред камера през Facetime и обяви, че опитът за преврат е насърчаван от "паралелна структура", като заплаши метежниците с "нужния отговор" и обеща, че "скоро ще преодолеем това". В допълнение той призова турските граждани да излязат на улицата и да защитят демокрацията. Само за час хиляди граждани заляха улиците на Анкара и Истанбул.

Придвижването на президента до Истанбул се оказа преломен момент. Часове след началото на кризата проправителствените сили успяха да си върнат контрола върху летище "Ататюрк" - събитие, което съвпадна със засилващите се информации, че правителството си връща контрола и полека възстановява реда.

Рано сутринта в събота самолетът на държавния глава успя да кацне благополучно, а той беше посрещнат от свои привърженици, които горещо го приветстваха. В реч по телевизията президентът определи случилото се като "акт на държавна измяна" и като "подарък от Аллах", като имаше предвид, че той ще му развърже ръцете да прочисти армията от "членовете на тази шайка". Впрочем, именно тази реплика по-късно роди хипотезата, че Ердоган може и сам да е организирал всичко. Държавният глава също така увери, че зад бунта стои "малка група".

"Вашето излизане по улиците беше най-добрият отговор на случилото се", благодари той на своите симпатизанти. Въпреки уверението на опозиционния проповедник Фетуллах Гюлен, че не стои зад инцидента и го осъжда, президентът беше категоричен: "Случилото се показа, че структурата на Гюлен е въоръжена терористична организация." Ердоган допълни, че премиерът Бинали Йълдъръм е получил заповеди да прочисти армията от военните, участвали в бунта, и предупреди, че предстоят много арести.

Ердоган призна и че след като е напуснал Мармарис, хеликоптер е бомбардирал района, където се намирал хотелът, в който беше отседнал.

И опозицията осъди бунта

Политическите съперници на Реджеп Тайип Ердоган не посмяха да подкрепят опита за преврат. И трите опозиционни партии в страната с половин уста осъдиха бунта и се обявиха в защита на демокрацията и установения ред.

"Нашата партия както по принцип, така и при каквито и да било обстоятелства е срещу всякакви преврати, единодушни бяха Селахаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг - лидери на прокюрдската Демократична партия HDP. - Няма друг път освен демокрацията. Това е сложен и критичен период, независимо каква е причината и никой не трябва да застава срещу волята на народа", допълниха от партията на кюрдите, която обаче не отправи призив към своите поддръжници и симпатизанти да излязат на улицата и да защитят демокрацията, по подобие на призива на Ердоган.

Дори Републиканската народна партия осъди опита за насилствено завземане на властта. Нейният председател Кемал Кълъчдароглу осъди бунта, независимо че преди известно време беше осъден от турски съд за обида на Ердоган. "Ние категорично не приемаме един нов военен преврат, защото страната достатъчно е страдала от преврати - заяви той. - Всеки от нас е длъжен да подкрепи демокрацията. Републиканската народна партия напълно разчита на свободната воля на народа като необходимост за нашата парламентарна демокрация."

Лидерът на Партията на националното действие Девлет Бахчели пък телефонира на премиера Бинали Йълдъръм веднага щом научи какво се е случило, за да изрази подкрепата на своята организация към демокрацията и към свободната воля на хората.

2745 съдии отстранени

Суперчистка в съдебната система последва опита за преврат в Турция, информира "Дейли Сабах". Турските власти отстраниха от постовете им 2745 съдии, позовавайки се на решение на Висшия съвет на съдиите и прокурорите след днешното им извънредно заседание. Петима членове на ВССП също са отстранени, допълни Анадолската агенция. Задържани бяха 11 прокурори и 10 апелативни съдии, а за 140 членове на Конституционния съд и за 48 членове на Държавния съвет има издадени заповеди за арести, съобщи NTV. Засега това е най-голямата чистка след бунта, по-голяма и от прочистването в армията, където изгонените и задържаните са 1563 човека.

Метежници потърсиха убежище в Гърция

Малка група метежници от армията успя да избяга от Турция с хеликоптер "Блекхоук", приземи се в Александруполис в Северна Гърция и потърси политическо убежище. Според непотвърдени източници, това е първият подобен случай с турски военни, криещи се на гръцка земя. Веднага след кацането те са свалили униформите и отличителните си знаци, за да не бъдат разпознати по ранг, съобщи "Гардиън". Въпреки това те са били разкрити, като според "Доган нюз ейджънси" става дума за двама майори, капитан и петима редници. Малко след кацането осмината са били арестувани за незаконно проникване в страната. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу моментално реагира и настоя за тяхното връщане обратно. "Поискахме незабавното връщане на осемте предатели, които избягаха в Гърция", обяви той, цитиран от Анадолската агенция.

Гръцкото военно министерство потвърди, че бегълците са част от бунтовниците и че не искат да се връщат обратно в родината. Източник от гръцкото правителство заяви, че тяхната молба ще бъде разгледана, но според независими експерти е малко вероятно да бъде удовлетворена. Днес бегълците ще се явят пред прокурор и най-вероятно ще бъдат върнати заедно с хеликоптера.

Пратиха Реджеп при Меркел и Путин

Слухове, че Реджеп Тайип Ердоган се опитва да избяга от Турция със самолет плъзнаха в първите часове на метежа. "Той излетя, за да търси убежище в Германия, но то му бе отказано и сега не може да кацне", бе първата мълва, обиколила световните медии. На сутринта канцлерът Ангела Меркел официално опроверга съобщенията.

Малко по-късно през нощта руски сайтове, близки до Кремъл, изнесоха неофициална информация, че Ердоган се е укрил в руското посолство. Както е известно, при преврати посолствата остават недосегаеми, защото превратаджиите имат нужда от бърза международна легитимация. Което предизвика реакцията на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че ако Ердоган се обърне с молба за предоставяне на убежище, Русия е готова да го разгледа, но решение в подобни случаи може да вземе само президентът Владимир Путин. За да пресекат дезинформациите, правителствени източници в Турция обявиха, че Ердоган не е напускал страната, че е в Мармарис и при първи удобен случай ще се появи, което минути по-късно турският президент направи с обръщението си в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай